Trollsländor i jakt på skalbaggar

Bruna mosaiksländan, Aeshna grandis, är en av våra största trollsländor. Den är vanlig i nästan hela landet. Bilden är tagen av Erik Tauno.

I början av juli såg vi fyra stora trollsländor som jagade, fångade och åt skalbaggar i Västra Götaland, nära gränsen till Halland. De var stora, omkring 1 dm lång kropp och lika bred mellan vingspetsarna. De var ljusbruna och skiftade nästan till guld i solljuset. Likaså vingarna. På sidan av överkroppen hade de, vad jag kunde se, två breda starkt lysande turkosa streck. Även ögonen var stora och turkosa.

Jag har försökt leta på nätet men inte hittat rätt. Tyvärr flög de iväg när jag närmade mig, så jag har inte kunnat ta kort. Jag stod istället på avstånd och tittade med kikare, så jag såg dem ändå tydligt.

Jag tycker att det låter som brun mosaikslända, Aeshna grandis.

– Sigvard Svensson

januari 25, 2022

Inlägget postades i

Okategoriserade