Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Tranbär mot urinvägsinfektion?

Tranbär, Vaccinium macrocarpon. Bilden tagen av Cjboffoli.
Tranbär, Vaccinium macrocarpon. Bilden tagen av Cjboffoli.

Jag och 2 klasskompisar skriver ett gymnasiearbete om hur tranbär påverkar urinvägsinfektion. Det finns olika forskning inom detta område och vissa säger att tranbär/tranbärsjuice kan bota urinvägsinfektion medan andra säger att det inte kan bota och att det istället måste användas antibiotika. Vi har själva gjort en undersökning där vi odlade E.coli-bakterier(bakterierna som orsakar urinvägsinfektion) där vi sedan tillsatte tranbär och tranbärsjuice. Vårt resultat visade att tranbär och tranbärsjuice tar död på E.coli. Dock visade detta att dessa ämnen dödar E.coli vid direkt kontakt, men i kroppen kommer inte tranbär/tranbärsjuice i direkt kontakt med E.coli-bakterien. Vi undrar därför om tranbär/tranbärsjuice påverkas av kroppens matsmältningssystem i den grad att det kanske inte kommer kunna verka på E.coli-bakterien på samma sätt?

Intressanta funderingar. Tranbär (och dess släkting lingon) innehåller en hel del bensoat (en fenolring med en karboxylgrupp). Natrium-bensoat är ett bra konserveringsmedel och då det redan finns i tranbär och lingon så behöver man inte tillsätta något extra konserveringsmedel när man gör sylt och gelé av dessa bär.

I sylt och gelé är det oftast mögelsvampar som man har problem med och dessa hindras att växa av Na-bensoaten. Ni studerar E. coli och gissningsvis påverkar Na-bensoat också denna bakterie.

Jag antar att ni har en försöksuppställning där ni odlar E. coli på agarplattor och ser hur stora bakteriefria zoner det bildas runt en punkt på plattan där ni tillsatt ett tranbär eller en droppe tranbärsjuice? Det kan vara bensoatet från tranbären som dödar bakterierna. Jag förslår att ni köper ett paket Na-bensoat på ICA och ser hur effektivt detta är jämfört med tranbären/tranbärsjuicen. För att göra experimentet riktigt grundligt är det viktigt att kontrollera pH på alla era lösningar (juice, Na-bensoat, kanske t.o.m bäret (mosade?). Jag misstänker att ni i slutändan kan få svårt att avgöra om bären/juicen dödar bakterierna pga eventuellt förekommande Na-bensoat eller om det bara är en allmän sänkning av pH pga sura bärsafter. Men ni kanske kan designa ett lämpligt experiment för att klargöra detta?

Sedan var det frågan om tranbär kan förhindra urinvägsinfektion. Vi får dagligen i oss många konstiga kemiska ämnen med maten som vi inte kan utnyttja som byggklotsar i våra celler eller som bränsle för att utvinna energi ur dem. Dessa udda ämnen utsöndrar vi med urinen. För att kunna göra så behöver ämnena ha en viss grad av vattenlöslighet. Vi har enzymsystem i cellerna, som till exempel olika cytokrom P450, som har till uppgift att oxidera opolära kemiska ämnen till polära (mer vattenlösliga). Na-bensoat är redan ganska polärt pga sin karboxylgrupp och kanske kan utsöndras direkt i urinen i viss mån. Då skulle det kunna komma i kontakt med E. coli cellerna som invaderat urinröret och ta död på dessa?

– Mats Hansson

 

november 29, 2016