Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Tecken på att en tjäder kommer snart bli spelgalen?

Tjäder, Tetrao urogallus. Bilden tagen av Richard Bartz.
Tjäder, Tetrao urogallus. Bilden tagen av Richard Bartz.

Jag har och har haft besök av en Tjädertupp sedan november. Under den här tiden har vi blivit vädigt bekanta. Ingen tendens på att han skulle vara spelgalen än. Jag har sett den röda markeringen över ögat på senare tid har blivit mer påtagligt men inte svullen. Vad jag undrar är om det är den som kommer avgöra om han kommer att gå in i en spelperiod? Tror ni att han kommer att attakera oss i så fall? Hittils har han till och med kommit när jag har ropat på honom och faktiskt tagit äppelbitar ur nin nypa. Han får äppelbitar som han tycker är väldigt gott. Men jag ser att han äter på våra granar och blåbärsris.

Spelgalna tjädrar är ju i alla fall välkända, men allmänt tama tjädrar har jag inte hört om förut? Det man kan säga är väl att individer av de flesta arter kan bli tama, antingen genom att de föds upp av en människa eller att de i (mat)nöd söker sig till människor. När de ser att de får mat och inte själva blir uppätna kan de bli allt tamare. Om denna tamhet på något sätt skulle hänga ihop med spelgalenhet är en helt öppen fråga för mig.

Det vore faktiskt trevligt om du återkom efter våren och berättade hur det gick…

– Åke Lindström

Jag har inte heller någon större erfarenhet av tjädrar, även om jag träffat på en spelgalen en. Som vi slutligen lyckades köra ifrån i en trilskandes folkabuss. Men spelgalenhet måste väl vara någon form av överslag bland hormonerna, slarvigt uttryckt. Så jag tror inte heller att det har med denna tupps tamhet att göra. Däremot kan ju djur som inte är rädda för människor bli besvärliga när de blir könsmogna/brunstiga etc. Så Marianne har rätt i att hans beteende kan ändra sig under våren. Men eftersom han (i alla fall inte vad vi vet) inte är uppfödd av människor borde han inte ha några problem med artidentiteten s.a.s. Kanske tappar han helt intresset för äppelbitar under den perioden och syns inte alls till.

Hur som, det vore väldigt spännande att få veta hur det går.

– Bodil Enoksson

 

UPPDATERING:

Hej ni vill att jag skulle återkomma och berätta om vår tama tjäder som har varit här sedan i november. I dag är det den 19 maj. Han har återkommit många gånger sedan jag hörde av mig senast. Han blev aldrig spelgalen mot oss eller någon annan i vår lilla by. Vist både såg jag och hörde honom när han ” tränade” Och det var jätte kul. Han var så vacker. Tjäder har också vidgat sitt område och besökt fler mäniskor med sitt nyfikan sätt. Men har hela tiden åter kommit till oss. Under ett par dagar dick vi också besök av en tjäderhöna som var närgången ca 5 mm. Men såg dessa två aldrig tillsamans. Kanske hittade de varandra. I går roade han oss med ett besök jag målade långa bräder som jag lagt upp på två stolar de gjorde honom vädigt nyfiken så han satt på en av stolarna ett tag var lite orolig att han skulle sätta sig på de nymålade. De han torka innan ha satte sig på änden på en lång bräda som givet vis tippade och han ramlade av. Han går om kring och beter sig som en tamfåglar. I går tog vår sån en hel del bilder. Eftersom han är fotograf blev det väldigt bra närbilder på när han äter ”sina” äppelbitar. Kan tillägga att han ser lite sliten och mager ut och är inte alls lika glansig i fjädrarna. Kanske beror det på spel och parning. Tror inte han är sjuk.

Tack för uppdateringen! Det var roligt att höra!

– Expertpanelen

mars 11, 2014

Inlägget postades i

Djur