Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Svankonflikt

Knölsvan, Cygnus olor. Bilden tagen av Arpingstone.
Knölsvan, Cygnus olor. Bilden tagen av Arpingstone.

En enda fjolårsunge finns kvar vid sjön där den föddes, mitt i Landskrona. Ett nytt svanpar kommer och ”tar över” sjön och låter inte den unga svanen att närma sig vattnet. Många människor har uppmärksammat detta och berättar att detta pågått i 10 veckor. Så fort den närmar sig vattnet så anfaller de honom/henne. Vi ger den vatten att dricka och folk matar den med bröd och korn/veteblandning. Vi är osäkra på om den kan flyga. Vad kan vi göra? Många är oroliga och vi vill så gärna hjälpa den. Kan man flytta den till strandkanten där det finns en massa andra svanar (ca 150 st). Vem ska vi i såfall kontakta för ett sådant uppdrag.

Om svanen verkligen inte kan flyga, så låter detta närmast som ett jobb för ett viltskadecentrum. Det finns flera alternativ i Skåne. Ofta är ett vingbrott på en fågel ganska tydligt; inte sällan hänger och/eller släpar vingen påtagligt. Jag hade i alla händelser inte rekommenderat er att flytta svanen själva – dels har ni inte juridisk rätt att så göra, och dels är det rejäla fåglar som inte drar sig för att utdela ordentliga tjuvnyp. Om ni misstänker att djuret är skadat, och det tror jag att ni skulle se ganska tydligt, råder jag er att kontakt viltskadecentrum enligt ovan.

Om svanen däremot är flygduglig är det bästa ni kan göra att låta naturen ha sin gång. Går det någon nöd på djuret, så flyttar det sig med all säkerhet självmant till sällare jaktmarker. Just för stunden tror jag inte att det incitamentet finns, eftersom din beskrivning pekar på att svanen blir väl omhändertagen av lokalbefolkningen.

– Andreas Nord

 

mars 22, 2017

Inlägget postades i

Djur