Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Svamp på fönsterkarm

Vedmussling, Gloeophyllum sepiarium. Bilden skickades in av Ulf Luvö.
Vedmussling, Gloeophyllum sepiarium. Bilden skickades in av Ulf Luvö.

Jag hittade den här svampen på utsidan av en fönsterkarm, vad är det och hur illa är det?

Sannolikt handlar det om vedmussling, Gloeophyllum sepiarium, som är den som oftast angriper just fönstervirke. Och det är tämligen illa, för fönstret ifråga. Om det är dålig virkeskvalitet (läs: nyare fönster) är det nog bäst att byta ut hela fönstret, men om det är ett äldre fönster (läs: bättre kvalitet) kan det vara en god idé att renovera fönstret.

Svampen är vanlig i naturen och växer som nedbrytare på tall- och granved, gärna på vindfällda granar och granstubbar. Den är mycket värmetålig och anges trivas bäst runt 35°C och klarar som den enda av ”hussvamparna” temperaturer uppåt 80°C! Temperaturtoleransen gör att den ofta dyker på exponerat virke, såsom den fuktigare nederdelen av fönsterkarmar & -bågar. Av samma skäl är svartmålat virke mer utsatt än vitmålat!. Den trivs bäst vid 30-50% fuktighet.

Det finns ett par närstående och snarlika arter som skulle kunna vara aktuella (G.abietinum & G.trabeum), men dessa är mycket ovanligare. Exempel på förekomst i byggnader finns i Danmark; från Sverige har jag ingen information.

Källor, förutom egen erfarenhet:
Bech-Andersen, Jørgen. -Egte hussvamp og svamp i huse. 7. udgave. Holbaek 1997.
Dyntaxa – Svenska taxonomisk databas – http://www.dyntaxa.se/

– Sigvard Svensson

 

 

januari 12, 2016

Inlägget postades i

Okategoriserade