
I bestämningsboken ”Småkryp” av Åke Sandhall anger han storleken på en fjädermygga till mellan 8 – 13 mm. Har vi inte mängder av fjädermygg som är mindre än 8 mm!?
Jag är enig med dig i att 8-13 mm avser stora fjädermyggor (dvs. längduppgifterna är generöst tilltagna, på samma sätt som en fiskare ofta är generös med beskrivning av fångstens storlek).
Poängen är alltså att man regelbundet, som du mycket riktigt också har noterat, stöter på fjädermyggor med en kroppslängd under 8 mm. Ett riktigare längdspann är rimligen 2-13 mm, även om detta skall ses mer som en indikation snarare än mycket precisa storleksuppgifter (som för insekter ju ofta handlar om tiondels och hundradels millimeter).
Att det smyger sig in faktafel, eller till dels oriktiga/orimliga uppgifter, händer emellanåt i den entomologiska litteraturen. Det grundar sig inte sällan i det omfattande arbete det innebär att producera bestämningslitteratur för insekter och andra ryggradslösa djur. Vi talar ju i regel om ett stort antal arter, som inte sällan är dåligt kända. I Sverige har det t.ex. påträffats 635 arter av fjädermyggor, varav 572 anses vara reproducerade. Totalt 890 arter är sådana som skulle kunna förekomma även i Sverige, men för stunden endast är kända från våra grannländer. Det gör familjen fjädermyggor (Chironomidae) till tämligen stor med svenska mått mätt.
I skrivande stund finns inget modernt verk som behandlar bestämning och taxonomi av de svenska arterna. Kanske kommer det med tiden att publiceras ett sådant i Nationalnyckel-projektet.
– Andreas Nord