Den här vackra stora skalbaggen satte sig på ett barns tröja på förskolan i slutet av sommaren. Min son, som jobbar på där, tog en bild av den när han äntligen fått loss den från barnets tröja. Vi är väldigt nyfikna på vad det är för bagge. Ser ju ut som en smedbock, men vi befinner oss inte på Gotland utan i Trosa, Sörmland.
Den vackra skalbaggen är, liksom smedbocken, en medlem i familjen långhorningar (som på vetenskap heter Cerambycidae). Arten är större aspvedbock, Saperda carcharias. Det är en ganska vanlig skalbagge i stora delar av Sverige, men eftersom den framförallt är nattaktiv kan det vara svårt att få syn på den. Honan lägger ägg i asp eller i olika slags viden (till exempel sälg). Larven utvecklas där under flera år, och den vuxna skalbaggen är aktiv på hög- och sensommaren.
Större aspvedbock är den i särklass största långhorningen i släktet Saperda. Jämfört med smedbocken står den sig dock slätt – tänk er nästan tre gånger så lång, och mer än dubbelt så bred!
– Andreas Nord
Kristina Kihlman
Har sett en liknande skalbagge igår (10 aug) på Ven. Allt stämmer med beskrivningen utom storleken. Kroppslängd (minus antenner) uppskattade vi i efterhand till minst 5 cm, snarare än 2-3. Kan det ändå vara en Större Aspvedsbock?
andreasnord
Det kan det mycket väl vara, men så stor som 5 centimeter är litet för mycket. Så stor är knappt ens smedbocken, Sveriges största långhorning. Det kan vara nog så besvärligt att uppskatta storlek från fotografier – eller från minnet – i efterhand, men eftersom större aspvedbocken är lätt att känna igen också på färgsättningen, har ni säkert rätt.