Några dagar efter midsommar satt jag på terrassen på min svärmors lantställe i Stockholm mellersta skärgård när en stor insekt kom flygande och satte sig på en flytväst precis intill mig. Jag tänkte först att det var en bålgeting, men formen stämde inte riktigt. Dessutom var den hårigare. Tyvärr hann jag bara ta en bild innan den flög iväg igen. Jag uppskattar att den var någonstans mellan tre och fyra centimeter lång.
Nej, någon geting är det inte. Det är faktiskt inte ens en stekel! Du har istället fotograferat en fluga i familjen rovflugor (Asilidae) som heter Laphria flava. Den saknar ännu svenskt namn. Det är en av våra allra största rovflugor, och den kan vara vanlig där den förekommer. En stor, pampig och högljudd fluga som är ett glupskt rovdjur på olika slags, ganska stora, insekter. Honan lägger sina ägg i murkna tallstockar och larven lever sedan av olika skalbaggslarver som också finns i stocken.
Varför är det inte en stekel då, när den är så stekellik? Det finns några saker som är bra att titta på. På din bild syns det bara ett par vingar, vilket är typiskt för flugor och myggor. Alla steklar, som getingar, bin och humlor, har två vingpar (fyra vingar, alltså). Dessutom har ditt djur något som ser ut som en kort snabel i ansiktet. Det är också typiskt för flugor och myggor – de har alla en kortare eller längre sugsnabel, men aldrig käkar. Steklar, däremot, har alltid käkar.
– Andreas Nord