Finns det en spindel som bygger bo av torra löv som den lindar silkestråd runt? Vad heter den spindelsorten i så fall?
Det finns flera olika spindlar som bygger sitt bo på detta sättet. Tex Araneus alsine bygger ett konformat bo, ofta av torra löv. Se tex: http://araneidae-cz.sweb.cz/alsine.html Även flera arter i släktena Clubiona och Misumena – och säkert flera andra – bygger också sina bon av torra löv och gräs. I Australien verkar en art som kallas Leaf curling spider vara berömd för sina bon av torra löv: https://en.wikipedia.org/wiki/Phonognatha_graeffei
Så svaret på din fråga är ja, det finns spindlar som gör så. Men för att veta vilken av dom det är så behöver man se spindeln (eller i alla fall dess bo).
– Viktor Nilsson-Örtman
I det här fallet misstänker jag den vanliga Pisaura mirabilis (presentspindel) där honan gör ett s.k. vårdnät bland blad och dylikt där hon vaktar ungarna. Det är en vanlig spindel som man ofta får frågor om därav min misstanke. (Även kärrspindlarna gör vårdnät.)
– Lars Jonsson, spindelexpert, Högskolan Kristianstad
Det låter som om det skulle kunna röra sig om apelsinspindel, Araneus alsine. Som framgår av det latinska namnet, hör den till samma släkte som flera av våra största och vackraste spindlar, som till exempel korsspindel, Araneus diadematus, och kvadratspindeln, Araneus quadratus. Dessa tillhör hjulspindlarna, som kallas så därför att de bygger stora, hjulformade nät. Apelsinspindeln skiljer sig dock från andra i släktet genom att dels inte vara så stor som de andra, honan blir omkring 15 mm, medan andra i släktet kan bli upp till 25 mm eller mer, dels bygga sina nät på lite mer undanskymda platser, inte på husväggar och fönster. Nätet, som liknar hjulspindlarnas runda nät byggs nära marken med navet omkring 15 – 20 cm över marken i skog eller jordbruksmark, gärna i fuktiga miljöer. Från navet drar honan, som hos många andra hjulspindlar, en signaltråd till en reträttplats där hon sitter och väntar på att någon insekt skall fastna i nätet. Gömslet kan vara ett torrt löv som hon formar till en kon och som hålls ihop med hjälp av spinntråden. Arten kallas som den görs på grund av bakkroppens ofta intensiva orange färgen, överströdd med gula fläckar. På engelska kallas den ”jordgubbsspindel” vilket kanske bättre beskriver utseendet. Arten förekommer i Sverige sparsamt från Skåne till Norrbotten.
I radioprogrammet Naturmorgon besvarades en fråga om apelsinspindel i ett telefonväkteri den 5 mars 2011. Det går nog att hitta på SRplay.
– Lars Lundqvist