Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Sommarskalbagge i Norra Skåne

Taggbock, Prionus coriarius, är en stor långhorning som utvecklas i tall och olika ädellövträd. Hos oss förekommer arten i den sydliga delen av landet, men den är aldrig särskilt vanlig. Bilden är tagen av Ulrica Kjell.

Jag såg den här skalbaggen i Sösdala i Norra Skåne i början av augusti. Den hade en liten gul rand på huvudet och var omkring 4 centimeter lång. Vad är det för något?

Din vackra skalbagge är medlem i skalbaggsfamiljen långhorningar (Cerambycidae på vetenskap), som vi har omkring 120 olika av i Sverige. Det här är en av de största och pampigaste arterna. Den kallas för taggbock på svenska (titta på taggarna på mellankroppen) och Prionus coriarius på vetenskap. Det är en ganska sällsynt skalbagge som finns i södra delen av landet. Här lever den i död, hård ved från både löv- och barrträd. Larverna tycker mycket om grova tallar. Eftersom just död ved är en typ av livsmiljö som är på stark retur i hela landet är taggbocken upptagen som ”Nära Hotad” (NT) på den nationella rödlistan.  Här kan du läsa mer om taggbocken. Vi har också skrivit om arten tidigare. Här finns de inläggen.

– Andreas Nord

Jätteintressant. Vi har en stor tall nära där jag fotograferade, så kanske finns det larver där.

Det gör det alldeles säkert! Taggbockarna kläcker i juli och augusti, så håll utkik!

– Andreas Nord

maj 13, 2022

Inlägget postades i

Okategoriserade