Snoken satt i granen

I Alice Tegnérs klassiska barnvisa från 1892 satt ekorrn i granen för att skala kottar. Snokarna på bilden hade klättrar upp i granen av någon annan anledning. Vi tror att det mest sannolika är att de tar sig upp från marknivå för att njuta höstsolens sista varma strålar. Bilden är tagen av Carin Näslund.

Jag såg detta när jag var på promenad med hundarna idag i början av oktober. Någon meter upp i en gran låg flera snokar. Är detta normalt eller kan de vara sjuka?

Det här är ett spännande beteende som jag tyvärr aldrig sett själv. Alla våra svenska ormar (alltså snok, huggorm och hasselsnok) kan klättra, men väljer oftast att inte göra det. Ibland händer det dock, till exempel när huggormar tar sig in i lågt sittande fågelholkar för att äta upp ungar eller ägg.

Just när det kommer till snokar så verkar det som att de av och till klättrar upp på grenar på höstkanten. Bilder just som dina dyker ibland upp på olika internetforum, och vi har faktiskt själva skrivit om klättrande ormar förut (kolla här).

Varför snokarna klättrar är inte helt tydligt, men det är rimligt att tänka sig att det är ett sätt för dem att fånga höstens sista varma solstrålar innan de går i dvala. Tidigt och sent på året värmer ju solen inte så mycket, så att komma bort från den litet skuggigare marken kan nog vara till god hjälp.

Spännande, tycker jag!

– Andreas Nord

oktober 27, 2022

Inlägget postades i

Djur Ekologi