Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Snokarna lägger hundratals ägg i min kompost – men vart tar ungarna vägen?

Jag har varje år hittat hundratals snokägg i min kompost (som är ganska stor och tredelad). I år har jag för första gången sett en årsunge. I vilken del av komposten tror ni att äggen läggs och hur beter sig årsungarna när dom kläckts; stannar de i komposten eller ger de sig av? Varje år ser jag också 5-6 vuxna snokar som ligger och solar sig i komposten. Jag vet inte hur de kommer upp dit, det är ju ganska högt över marken. När läggs äggen och när kläcks de?

Vad roligt med snokar i komposten! Eftersom snokar och de flesta andra ormar inte ruvar sin ägg själva som fåglar gör, är de beroende av en ganska varm plats för att äggen ska kunna utvecklas. Då är komposter bra, för där utvecklas det mycket värme när det organiska materialet bryts ned. I allmänhet lägger snokar i Sverige sina ägg i början av sommaren, från midsommar och ett par veckor framöver, men med lokala variationer. Ungarna kläcks sedan på sensommaren eller den tidiga hösten. Redan från början är de helt självständiga och jagar sin egen mat. Det kan säkert hända att ungarna stannar kvar en tid i komposten om det är gott om mat för dem där, men det beror i så fall inte på att det är just där de är födda utan att det helt enkelt är bra att vara där.

Vuxna snokar är duktiga på att ta sig fram, och att klättra upp i en komposthög utgör inget större bekymmer för dem.

Det är väldigt roligt att läsa att du värnar dina snokar. Ormar har oförtjänt dåligt rykte och behöver all uppbackning de kan få! Just komposthögar och gödselstackar är oerhört betydelsefulla för detta. Se bland annat den här artikeln om en lyckad kompostsatsning i Småland.

– Andreas Nord

november 4, 2022

Inlägget postades i

Djur Ekologi