Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Snok eller huggorm? Behöver vi vara oroliga?

En snok från Värmdö utanför Stockholm. När det finns både snok och huggorm i området är det bra att kunna skilja dem åt. Snoken är längre och smäckrare, med en lång och smal svans. Den har också få, och ganska stora, fjäll i ansiktet och ett avrundat huvud med rund pupill. Huggormen ger ett kortare och kraftigare intryck, fjällen är mindre och kantigare, och ögonen har vertikal pupill. Bilden skickades in av Madeleine Jansson.

Vi bor på Värmdö utanför Stockholm. I dag, den 9 juli, visade sig denna svarta orm cirka 1 meter bara några meter från huset. Det var svårt att se om det var en snok eller en svart huggorm. Vi har en naturtomt uppe på en höjd med mycket stenpartier. Vi är oroliga för vår katt som är nyfiken av sig, och det är lite läskigt för oss själva om det är en huggis. I så fall behöver vi transportera bort den.

Ni har sett en snok, en stor och kraftig hona. Det allra vanligaste är att snoken har ljusa fläckar i nacken, men dessa kan ibland saknas. Du ser att det är en snok framförallt på den långa och smala kroppen, med en lång, smal svans. Huggormar har en kort och tjock kropp, med en tydligt avsatt svans som liksom ”hänger och dinglar”. Tittar man lite närmare på din bild ser du att ormen ni sett bara har en rad av väldigt stora plåtar mellan ögat och mungipan, medan huggormar har två rader av små, fyrkantiga plåtar där. Och stirrar du en snok i ögat ser du att den har alldeles rund pupill, men om du tittar en huggorm i ansiktet ser du att pupillen är vertikal, som ett kattöga.

Storleken ger också en fingervisning – det har hittats huggormar uppemot en meter, men en stor hona är vanligtvis omkring 60-70 centimeter lång. En snokhona, däremot, kan gärna bli en meter eller lite mer.

– Andreas Nord

november 8, 2023

Inlägget postades i

Djur Grod- och kräldjur

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *