
Finns det bakterier på bakterier, och hur stora eller små är de i så fall? Vi har diskuterat detta i åratal!
Det finns faktiskt sådana exempel men de är egentligen inte bakterier utan arkéer (som tidigare räknades som bakterier.) Om man söker på namnet Ignicoccus på Wikipedia (se här), så får du fram en bild på denna arké som finns vid varma undervattenskällor (typ 90 grader) i världshaven. Där lever den på att oxidera vätgas med hjälp av svavel och då bilda svavelväte. Ignicoccus lever i symbios med (eller parasiteras av) en annan arké vid namn Nanoarchaeum. Denna är mindre och kan sitta fast på Ignicoccus. Det finns många konstiga livsformer bland mikroorganismerna.
Angående storleksförhållanden så skulle man kunna säg att om Ignicoccus hade storleken av en åkgräsklippare så är Nanoarchaeum stor som sitsen, och denna åkgräsklippare skulle köra runt i en fotbollsarena som var 50 mil lång. Omvänt, om man tar en normalstor fotbollsarena, så skulle åkgräsklipparen vara en halv millimeter. Så små är bakterier och arkéer.
– Mats Hansson och Claes von Wachenfeldt (gästexpert)
Det som är vanligare är att olika bakterier och arkéer infekteras av virus. Dessa virus kallas för bakteriofager, eller bara fager, och är ohyggligt vanliga. Det har gjorts uppskattningar på att att det finns omkring 10 kvintiljoner (10 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 0) bakteriofager på planeten. De finns överallt där det finns bakterier och har använts ganska flitigt av oss på olika sätt, bl. a. för att ersätta antibiotika. Du kan läsa mer här och här, och mer utförligt (på engelska) här.
– Andreas Nord