Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Småkryp i lägenheten

De två långhorningarna lövdvärgbock (Tetrops praeustus) och apeldvärgbock (Tetrops gilvipes). är båda vanliga i södra Sverige. Tyvärr är de så lika varandra att det inte går att skilja dem åt utan att dissekera en hane för att studera formen på penisen. Liksom en del andra långhorningar kan de dyka upp inomhus om de kläcker ut från vedträn eller andra trävaror som tagits in till braskaminen eller för dekoration. Några skadedjur är dvärgbockarna emellertid aldrig, så det finns ingen anledning till oro om de dyker upp i hemmet. Bilden är tagen av Linn Langefors.

De senaste dagarna har vi hittat fem sådana här småkryp i vår lägenhet. Hittills har vi bara sett dem i köket/vardagsrummet (öppen planlösning) och de har krupit i taket eller högt upp på väggarna nära taket. En klättrade på glasrutan till balkongdörren.

Huvud och halssköld är tydligt mörka, antennerna är långa och bakkroppen smal och brun, åt det kopparaktiga hållet, men lite mörkare. Det är inga stora varelser. Min tumnagel på bilden är 1,3 centimeter lång. Några av krypen har haft något som stuckit ut på bakkroppen. Det påminner lite om klon på en tvestjärt, men är inte alls så lång, bara någon millimeter. Det syns tyvärr inte jättetydligt på bilden, eftersom jag klämde ihop den när jag tog den med pappret.

Det här är en skalbagge i familjen långhorningar (Cerambycidae). Det finns omkring 120 olika i Sverige, och flera av dem kan hittas inomhus på vintern. Nästan alla långhorningar utvecklas nämligen i död ved och larverna förpuppar sig därinne i väntan på vår och sommar. Det betyder att långhorningar, och flera andra vedlevande skalbaggar för den delen, gärna lägger ägg i timmerstaplar och ved- eller rishögar, helt ovetandes om att det kommer bli deras död. Just detta benämns ibland som en ”ekologisk fälla”, alltså något som ser bra ut för ett djur men som i själva verket är det helt motsatta. 

Hur som helst, era små långhorningar är antingen lövdvärgbock (Tetrops praeustus) eller apeldvärgbock (Tetrops gilvipes). De är så lika varandra att det inte går att avgöra vilken utan att dissekera en hane för att studera formen på penisen. Bland skalbaggarna finns det många exempel på arter som är identiska till utseendet, men har distinkta könsorgan. I alla händelser är det inga skadedjur. så det finns ingen anledning till oro. Det som sticker ut baktill kan antingen vara flygvingarna som inte är riktigt infällda, eller honans äggläggningsrör, vilket går inte att avgöra utan en bättre bild.

– Andreas Nord

Tack för det utförliga och informativa svaret. Då vi saknar dissektionsmöjligheter hemma får den exakta arten bli ett mysterium. Gissningsvis följde de med några kvistar trollhassel som vi tog in och gjorde påskris av. Vi har inte hittat några fler nu på ett par dagar.

juni 9, 2023

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *