Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Skogens mikroorganismer

En rot med tillhörande mykorrhiza.
En rot med tillhörande mykorrhiza.

Det finns mikroorganismer i skogen, men vilka? Vilka svampar, och vilka bakterier? (Det är tillräckligt torr jord, så ljung, och enar växer där, men det finns ändå skugga, så stensöta, och ormbunkar växer.)

Du har helt rätt: Det finns massor av mikroorganismer i jord. Man brukar säga att det finns fler bakterier i en tesked jord än det finns människor på hela jordklotet. Svampar växer som små trådliknande hyfer i marken och längden av alla hyfer i en tesked jord är flera meter lång. I skogsjord finns dels svampar och bakterier som bryter ner löv och grenar till mull. Då frigörs näringsämnen som växterna kan ta upp. Kväve och fosfor till exempel. Men det finns också svampar som samarbetar med växterna, de kallas mykorrhizasvampar och hjälper växterna med näringsupptaget. I utbyte får de socker från växterna som ju kan bilda socker genom sin fotosyntes. Ett bra samarbete som båda parter får nytta av helt enkelt. Skogen du beskriver låter väldigt intressant för där finns ljung som samarbetar med en viss sorts svampar, medan träden samarbetar med andra sorters svampar. Och ormbunken som beskriver samarbetar med en tredje sort. Det verkar vara ett helt eldorado av samarbeten i din skog. Tänk om vi människor vore lika bra på att samarabta, vissa av oss kanske är det. Lycka till med dina studier av jord och mikroorganismer. Jag kan lova dig att man aldrig tröttnar på att undersöka det som finns i marken.

– Gästinlägg av Håkan Wallander, professor i markbiologi.

oktober 15, 2013