Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Skalbaggsbesök i kvällningen

Taggbock, Prionus coriarius, är en stor långhorning som utvecklas i tall och olika ädellövträd. Hos oss förekommer arten i den sydliga delen av landet, men den är aldrig särskilt vanlig. Bilden är tagen av Pia Sandebäck.

Vad är det för skalbagge på bilden? Den kom i krypande in i vårt hus i Mönsterås i östra Småland en kväll i slutet av juli. Den är omkring 3 cm lång.

Bilden visar en långhorning som på svenska heter taggbock och på vetenskap Prionus coriarius. Det är en av våra allra största och kraftigast byggda långhorningar och ett typiskt högsommardjur. Larven utvecklas i grova rotdelar i gamla lövträdsbestånd (främst bok och ek) och i hällmarkstallskog på sandig mark. Eftersom grov ved är en landskapstyp som är på stark retur i hela Sverige som ett resultat särskilt av skogsindustrins utveckling så är taggbocken rödlistad som ”Nära hotad” (NT). Därför ett glädjande fynd i huset! Något skadedjur är det inte, så det finns ingen anledning till oro att den kommer lägga ägg i bjälklaget på huset eller liknande.

Vi har skrivit om taggbockar vid några tidigare tillfällen. Du hittar alla inläggen här.

– Andreas Nord

oktober 14, 2021

Inlägget postades i

Okategoriserade