Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Skalbaggar på rygg

Skogstordyvel (Anoplotrupes stercorosus) sedd underifrån. Just såhär hittar man ofta tordyvlar på sensommaren, när deras liv är på upphällningen och koordinationsförmågan börjar brisera. Bilden är tagen av Carl-Magnus Helgegren.

På mina dagliga skogsturer har jag på flera olika stigar upptäckt ett flertal skalbaggar på rygg. På vissa ställen ligger det en femton, tjugo stycken i rad. Vad har hänt eftersom det är så många på samma ställe? Jag går mestadels i bokskog. Jag har spekulerat i om dom var ”förbrukade” efter slutfört uppdrag, vad det nu kunde vara, men så är det uppenbart inte! Ska man göra en räddningsinsats och försiktigt vända dom rätt?

Skalbaggen som du har sett på rygg är med största sannolikhet skogstordyvlar, Anoplotrupes stercorosus. Det här djuret är aktivt framförallt på våren och försommaren. Senare på säsongen har de parat sig och lagt ägg och börjar så smått bli ”förbrukade” som du säger.

Det här är långbenta djur som normalt sätt lätt klarar av att vända sig på rätt köl igen. Du kan läsa mer om detta här. När de, i skalbaggsmått mätt, börjar bli gamla fungerar deras nervsystem inte lika bra och de mister lite av sin koordinationsförmåga. Då klarar de ibland inte att vända sig rätt ibland. Så även om du vänder på skalbaggen blir det lite av konstgjord andning. Djuret har redan spelat ut sin aktiva till i livet, men kan nu istället bli mat åt fåglar, små däggdjur eller andra insekter, eller brytas med av markens mikroorganismer.

– Andreas Nord

oktober 14, 2020

Inlägget postades i

Okategoriserade