Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Skalbaggar kring fritidshuset i Södermanland

Vi har ett fritidshus i Stjärnhov i Södermanland. Den första insekten har vi sett ute vid vårt fritidshus. Den är 1,5 till 2 centimeter lång och väldigt argsint med kraftiga käftar. Den flyger.  Inomhus har vi haft ett flertal av djuret på den andra bilden. Vi är därför oroliga för att det är något skadedjur. Vi såg dem först den 1 juli och de är omkring 5 millimeter, kanske lite större.  De sitter på väggen eller i taket. Vi tror inte att de flyger, men det svårt att säga. Kan det vara något skadedjur som äter på huset, till exempel husbock eller så?

Den första insekten är en långhorning (i skalbaggsfamiljen Cerambycidae, med omkring 120 svenska arter) som på svenska kallas för bitbock och på vetenskap för Spondylis buprestoides. Den är omisskännelig med sina stora och kraftiga käkar (som kan ge hårda nyp) och korta antenner. Larven utvecklas och förpuppar sig i hård tallved, och sedan gnager sig skalbaggen ut ur stammen. Då är kraftiga käkar bra!

Den andra skalbaggen är desto intressantare. Det är alldeles klart något som är mer eller mindre nära släkt med en svartbagge. Tankarna förs till någon av de så kallade kamklobaggarna i skalbaggsfamiljen Alleculidae. Det är dock svårt att bilda sig en säker uppfattning om arttillhörighet från bilden allena. Jag har därför diskuterat ditt djur med Christoffer Fägerström på entomologiska museet. Vi har enats om att ditt djur har likheter med någon av arterna i släktet Allecula, även om den angivna storleken är i underkant och antennerna känns väl korta och knubbiga. Vi har två arter som båda är mer eller mindre sällsynta och upptagna på den nationella rödlistan. I Sörmanland är den gulbenta kamklobaggen, Allecula morio, den mest sannolika. Det är dock anmärkningsvärt att hitta det här djuret inomhus. Tiden för observationen, juli, stämmer förvisso bra med djurens aktivitetstopp, men det här är skalbaggar som utvecklas i svampangripen ved i grova ihåliga ädellövträd. Det är möjligt att den skulle kunna kläckas fram från ved som tagits in, men om ved med rätt beskaffenhet för larvutvecklingen ska vara tjänlig att elda med så måste den ha torkat upp så pass att larverna nog knappast skulle klara sig bra. Dessutom brukar vi ju elda mer på vintern än mitt i sommaren. Det kan eventuellt vara någon annan kamklobagge, till exempel i släktet Mycetochara, men det stämmer dåligt på det generella intrycket. Dessutom är benfärgen för mörk för det, så om inte bilden är väldigt mörk så rimmar det dåligt. Något skadedjur är det i alla händelser inte!

Har du fler bilder på insekt 1, gärna ur andra vinklar (taget rakt uppifrån är bäst) så kan vi nog komma närmare.

– Andreas Nord

april 19, 2022

Inlägget postades i

Okategoriserade