Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Skalbaggar i den Öländska myllan

Jag hade en ekbockshane i min trädgård i Störlinge på Öland där jag bor. Honom kände jag ju lätt igen. Men igår, i mitten av juni, hade jag en bagge jag inte känner igen på min trappa. Kan det vara en ekbockshona? Den var 3-4 centimeter lång. Dagen efter räddade jag en liten bagge från en vattenspann. Den var metallglänsande och 2 centimeter lång. Vad har jag fotat?

Den fyrkantiga, mattsvarta baggen är en bokoxe, Dorcus parallelipipedus, som tidigare kallades för mindre ekoxe. Det är en ganska sällsynt skalbagge, vars larv utvecklas i rötskadad lövträdsved under ganska lång tid, gärna i bok. Eftersom död ved är ett livsutrymme som är ganska sällsynt i landskapet så finns det inte så många platser bokoxar och andra veddjur kan leva på. Den var tidigare rödlistad. Det är en hane, vilket syns på de ganska kraftiga käkarna. Ekoxens hona (som jag tror du menar, ekbock ser litet annorlunda ut men finns också på Öland) är kullrigare och blankare, oftast mer eller mindre kastanjefärgad, och spolformad med en mellankropp som är smalare än bakkroppen. Bokoxen är svart, matt och rektangulär, med en mellangrupp som är något bredare än bakkroppen. 

Den större, purpurfärgade skalbaggen är en jordlöpare som heter parklöpare på svenska och Carabus nemoralis på vetenskap. Det är ett vanligt djur överallt där den förekommer, men man ser den sällan eftersom den är nattaktiv. Det är ett glupskt rovdjur som nattetid gärna förser sig av maskar, sniglar och andra mjuka smådjur. Ditt djur är en hane, vilket syns på att framfötternas fotleder är stora och breda. Det är vanligt att jordlöpare har så (andra skalbaggar också, för den delen).

– Andreas Nord

september 22, 2023

Inlägget postades i

Djur Ekologi Insekter

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *