Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Ska man desinficera fågelbona när ungarna flugit ut?

Flygande tornseglare, Apus apus. Frågeställaren försöker etablera en koloni av denna karismatiska fågel i sin trädgård. Men hur hanterar man bäst bona när ungarna flugit ut? Kan man minska risken för att nästa års hyresgäster drabbas av parasiter? Bilden är tagen av Klaus Roggel.

Vi håller på att bygga upp en tornseglarkoloni i vår trädgård. Kan det vara vettigt att efter avslutad häckning, eller innan påbörjad häckning, spruta radar eller något annat insektsmedel för att få bort svalflugans larver/puppor? Finns några risker? Hur gör era forskare?

Ett roligt projekt, men jag tycker det låter som en dålig idé att bespruta bona. Man ska vara väldigt försiktig med olika typer av gifter, eftersom man inte riktigt vet hur de verkar och vad de verkar på. Det betyder att ni riskerar att skapa en giftig miljö också för fåglarna.

I största allmänhet får man tänka på att djur har utvecklats tillsammans med sina parasiter, och därför klarar av dem ganska bra. Vill man minska ”bördan” för djuren kunde man tänka sig att man kunde ta bort gammalt bomaterial efter avslutat häckning och/eller på annat sätt städa ur holken ordentligt. Så gör t. ex. många forskare som arbetar med holkhäckande småfåglar för att minska antalet fågelloppor som övervintrar i boet.

Så, håll gärna rent, men gör det giftfritt!

– Andreas Nord

oktober 22, 2020

Inlägget postades i

Okategoriserade