Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Sandbi

Sandbi, Andrena sp. Bilden skickades in av Ulrica Stiig.
Sandbi, Andrena sp. Bilden skickades in av Ulrica Stiig.

Denna stekel finns det många av på vår förskolegård. De gör massor av små hål under våra buskar. De är lite mindre än vanliga honungsbin. Bygger de bon där i buskarna och sticks de? De är inte det minsta aggressiva,men det är ju ändå en risk där de är placerade.

Du har fotograferat ett sandbi, släktet Andrena. Det finns ganska många arter, men tre svenska arter av sandbin är lite lika den art du har fotograferat. Dom heter nyponsandbi, blåbärssandbi och hagtornssandbi. Jag skulle behöva en lite skarpare bild för att vara 100% säker på vilken art det är, men de ljusa bakbenen och kroppsformen tycker jag ser mest ut som hagtornssandbi. Det är dessutom en vanlig art som gillar rätt tätpackad öppen sand, så man ser dem ofta runt stigar och bebyggelse.

Dom kallas sandbin för att de bygger sin bon i sand. De gräver först en huvudgång ner i sanden och sedan bygger de små sidogångar – deras barnkammare. I varje sidogång lägger de en liten boll pollen och ett ägg. Pollenbollen fungerar sedan som mat åt dess ungar. Hos hagtornssandbiet sägs det att flera honor kan använda sig av samma huvudgång – det kan vara något att se om ni kan lyckas iaktta!

Sandbin är helt ofarliga. De har en gadd, men de kan inte sticka människor med den. Så ni kan njuta av att få se dem bygga sina bon utan att oroa er!

– Viktor Nilsson

 

september 9, 2016

Inlägget postades i

Djur