Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Hål i björkträd

Större träfjäril, Cossus cossus.
Större träfjäril, Cossus cossus.

På en gammal björk – långt ner på stammen där det är små hål i barken (stora som en 50-öring) samlas insekter av olika slag. Bålgetingar fjärilar o flugor. Flest en sorts flugor som är blanka Och skiftar i regnbågens alla färger och en annan sort som är svarta med prick-mönster på ryggen – vad är det för sorts flugor? Varför detta intresse från insekterna?

Det låter som ett spännande träd. När du säger ”gammal björk” och ”hål stora som en 50-öring” så tänker jag direkt att du har hittat ett träd där det levt larver av större träfjäril, en nattfjärilsart vars vetenskapliga namn är Cossus cossus. Själva fjärilen är rätt stor men väldigt grå. Dess gigantiska larverna däremot är kraftigt röda och blanksvarta och blir upp till 10cm långa och 1 cm tjocka. De lever inuti veden på gamla lövträd som björk och sälg. De vandrar ofta iväg från trädet under sensommaren i jakt på någonstans att förpuppa sig och drar då mycket uppmärksamhet till sig när de korsar stigar och vägar!

Trädet lever medans träfjärilslarven lever därinne. Och allteftersom larven gnager mer och mer gångar inuti trädet så producerar trädet en massa sav som fyller upp dessa gångar. Till slut blir det så mycket sav av saven läcker ut. Jag tror att det är denna sav som lockat till sig flugorna, steklarna och fjärilarna. Dom älskar sockret i saven! Det flera finns flera arter flugor som är helt beroende av dessa ”savflöden”, som vi kallar dem. Dessa flugors larver lever nämligen både i och av saven.

Det är lite svårt att avgöra vilken sorts flugor du sätt. Många andra flugor kommer också till saven bara för att dricka av den och få näring. De är alltså inte några ”savspecialister” (som dom flugor vars larver lever i saven) utan mer bara ”matgäster”. Den regnbågsskimrande flugan tror jag kan ha varit en sådan ”matgäst”. Jag skulle nämligen gissa att det kan ha varit någon spyfluga i släktet Lucilia. Den svarta med prickar har jag tyvärr inte någon gissning på. Men gå gärna tillbaka till trädet och studera dem mer. Savflöden är fascinerande!

 

– Viktor Nilsson-Örtman

 

november 18, 2016

Inlägget postades i

Djur