Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Salta växter?

Växter påverkas av salthalten där de växer, men vissa arter är väldigt salttoleranta. Quinoa (Chenopodium quinoa), som vi ofta har på middagsbordet, är ett exempel på en växt som är väldigt hög tolerans för höga salthalter. Bilden är tagen av Michael Herrman.

Jag håller på att göra mitt gymnasiearbete och jag tänker undersöka hur växter påverkas av salt. Jag vill alltså odla en växt och vattna det med olika saltkoncentrationer. Men jag vet inte vilken växt jag ska välja för att odla. Därför vill jag fråga er om tips på en saltkänslig växt som även växer snabbt.

Ett mycket bra förslag på projekt! Jag skulle föreslå att du tittar på hur frön kan gro i olika salthalter, snarare än att du tittar på hur mer eller mindre fullvuxna växter klarar bevattning med salt. Då kan du göra fler experiment efter varandra eftersom det bara tar en vecka innan det händer något med fröet och det börjar gro. Du kan också analysera flera ”individer” och fler saltkoncentrationer, vilket gör att du kan räkna statistiskt på dina experiment och aktivera även läraren i matematik.

Nu när det börjar bli vinter kan du köpa fågelfrön i de flesta matvaruaffärer (sådana frön som man matar fåglarna med utomhus). Köp en påse med blandade frön så får du flera olika sorters växter att experimentera med och du kan se om de har olika salttolerans. Påsarna brukar innehålla solrosfrön, hampfrön, havre, korn och vete.

Salttolerans är faktiskt ett väldigt hett forskningsområde, då det är ett ökande problem i världen, och det är många forskare som jobbar med detta. Torktolerans är ett liknande forskningsområde som också är hett.

Lycka till!

– Mats Hansson

Som komplement till Mats skulle jag vilja tillägga att rädisa och gurka är lättodlade växter som är känsliga för salt. Rädisa används ofta för denna typ av tester, den gror dessutom mycket fort.

– Håkan Wallander

Vill du ha en extremt salttolerant växt att komplettera med så ta med lite quinoafrön. De tål mycket mer salt än de flesta växter; flera hundra millimolar.

– Allan Rasmusson

december 11, 2020

Inlägget postades i

Okategoriserade