Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Sagan om den julröda talgoxen

Ibland stöter en på fåglar med färger som inte riktig stämmer med ”hur de ska se ut”. Ofta rör det sig om så kallad leucism, där en förändring av hur generna uttrycks leder till att vissa fjädrar blir vita. Det kan en bland annat se hos koltrastar, kajor och grönfinkar. Ibland kan luftföroreningar och andra ämnen som påverkar kroppen också leda till färgförändringar. Då beror det oftast på att de gula ämnena som till exempel talgoxar och blåmesar använder till sina fjädrar behövs för att motverka de skadliga ämnena som finns i deras miljö. Därför är talgoxar inne i städerna ofta bleka kopior av sina släktingar ute på landet. Röda talgoxar har vi dock inte hört talas om tidigare. Är fågeln bara julpyntad, eller vad är det som har hänt? Bilden är tagen av Peter Ryberg.

Vi har sett en rödfärgad talgoxe vid fågelmatningen i trädgården här i Mölndal, och behöver hjälp med att reda ut vad det är. Jag ser det som en ”normal defekt” i pigmenteringen, men är det så eller finns det någon annan förklaring? Vi såg den först i solsken och upplevde då att den var betydligt rödare. En vecka senare, tredje veckan i november,  lyckades jag få några tydliga bilder.

En halvröd talgoxe ser man inte så ofta – så spännande! Det ser ut som att fågeln är symmetriskt röd på buken och även på ryggen, så det är knappast blod. Vare sig sitt eget eller någon annans. Talgoxar övernattar gärna ”inomhus”, till exempel i en fågelholk eller i något språng på ett hus. Min vilda gissning är som följer: den här talgoxen har hittat ett litet hål någonstans i en husvägg som målats med röd färg. Kanske Falu rödfärg som ju ger ifrån sig pigment även långt efter färgen torkat? När fågeln tryckt sig in i hålet har färgen smetat av sig på buk och rygg. Jag har varit med om att fånga ”svarta” talgoxar som uppenbarligen övernattat i en skorsten, så att fåglar kan färgas på sina nattplatser är helt klart.

Men kanske förklaringen någon helt annan!

– Åke Lindström

Jag håller med Åke! Även om en ibland ser fåglar med avvikande färgteckning, vilket vi skrivit om tidigare här, så brukar denna avvikande teckning inte vara så regelbunden som här (även om jag en gång såg en skata som var brun istället för svart!). Talgoxarna får sin gula färg tack vare ämnen som kallas för karotenoider. Det är färgpigment på skalan gul till röd, och det är därför lockande att tro att det är en naturlig pigmentförändring som färgat din oxe annorlunda. Tittar en närmare på bilden syns dock även den röda färgen nacken, på vingpennorna och på vissa av armtäckarna (småfjädrarna med vita fläckar ovanför de inre vingpennorna). Dessa strukturer är normalt mossgröna, gråsvarta respektive vita och där skulle vi alltså inte förvänta oss att se avvikande karotenoidpigment.

– Andreas Nord

Jag köper den förklaringen. Jag såg den senast i början av veckan och då var det inte mycket kvar av den röda färgen. Det var svårt att skilja den från de andra. Det är ju ändå inte så lätt att hålla ordning på en enstaka talgoxe i en flock, även om den är röd.

Hursomhelst är det mycket intressant att följa småfåglarna vid matningen och ibland får man sådana här upplevelse som piggar upp. Tack för ert engagemang!

december 9, 2021

Inlägget postades i

Okategoriserade