Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Pollinerarnas betydelse

Ljus jordhumla (Bombus lucorum) är en vanlig art i Sverige.
Ljus jordhumla (Bombus lucorum) är en vanlig art i Sverige.

Då en växt eller djurart försvinner kan det få stora konsekvenser, jag har tänkt på b.la. om bin och andra pollinerande djur försvinner vad kommer egentligen hända då? Skulle all växtlighet dö ut? Skulle då syret ta slut? Skulle det kunna finnas liv till slut?

SourceURL:file://localhost/Users/stefanandersson/Desktop/Pollination.doc

Man uppskattar att bortåt 80-90 procent av alla blomväxter är beroende av pollinerande djur för sin fortplantning, och många av dessa skulle naturligtvis försvinna om alla pollinerare plötsligt dog ut. Möjligheten för dagens blomväxter att utvecklas (evolvera) och ge upphov till nya arter skulle också minska, eftersom pollinerade djur driver mycket av den evolution som sker i växtvärlden. Frågan hur andra organismer, t ex betande djur eller djur som äter deras frön och frukter, skulle påverkas är mer komplicerad och beror på vilka miljöer vi tänker på. Förlusten av pollinerare skulle främst märkas i tropiska regnskogar, där både träd och örter brukar vara anpassade till djurpollination. Effekterna borde vara mindre i områden som domineras av vindpollinerade växter, t ex barrskogar och grässlätter, eller i arktiska miljöer som domineras av mossor och lavar. I detta sammanhang måste man också komma ihåg att många blomväxter tagit steget från kors- till självbefruktning, speciellt i störda, människopåverkade miljöer (många ogräs är självbefruktande), och dessa klarar sig så länge miljön är konstant och det inte krävs någon korsbefruktning för att upprätthålla en hög genetisk variation och anpassningsförmåga. Den mest märkbara effekten för oss människor vore nog att förlora en viktig ”ekosystemtjänst”, dvs bin och andra insekter som pollinerar viktiga grödor och därför står för mycket av jordens matproduktion. Däremot skulle inte syret ta slut, eftersom det mesta av syret produceras av fotosyntetiserande planktonalger i hav och sjöar.

Sammanfattningsvis: Förlusten av pollinerande djur skulle definitivt påverka ekosystemen, men livet på jorden skulle fortsätta om än med andra – och betydligt färre – aktörer. Naturen skulle helt klart bli mer färglös och mindre variationsrik utan alla de pollinerare och blomväxter som anpassat sig till varandra och därigenom gett upphov till de fantastiska samspel som utvecklats mellan dessa organismer.

Stefan Andersson

 

november 19, 2014

Inlägget postades i

Djur Ekologi Växter