Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Om fästingar

Vanlig fästing, Ixodus ricinus. Bilden tagen av Richard Bartz.
Vanlig fästing, Ixodus ricinus. Bilden tagen av Richard Bartz.

Kan man se fästingägg med blotta ögat, utan förstoringsglas och liknande? Hur stora är de när honan lägger dem och vilken färg har de? Skulle en fästing kunna leva i blodomloppet i människans kropp? Tex. om man har ett djupt blödande sår och man får in en fästing där i, kan den då krypa in i kroppen/blodomloppet och leva och lägga ägg och föröka sig utan att man vet om det?

Nej, en fästing kan inte leva inuti en människa. Deras ägg är cirka en halv mm och man kan se dem med blotta ögat, om man vet var man ska leta.

Fästingar, liksom alla andra djur, är väl anpassade till att leva de liv de lever. De är duktiga på att orientera sig och ta sig fram i de två sinsemellan väldigt olika miljöer som normalt utgör deras livsutrymme, nämligen en vegetationsrik äng, eller ett pälsklätt däggdjur alternativt en fågels fjäderdräkt. I nästan alla andra miljöer har de svårt att klara sig, inklusive människors nästan nakna hud. De måste till exempel andas luft och det torde vara svårt inuti en människokropp.

Äggen, som är opaliserade, svagt gula eller beiga, lägger honan alla på en gång i översta markskiktet i samband med att hon sugit färdigt och släppt sin sista värd. De två till tre tusen äggen utvecklas först inuti fästingkroppen. I samband med äggläggningen dör honan och kroppen spricker upp varpå äggen väller ut, alla på en gång och på samma plats.

– Lars Lundqvist

 

november 17, 2016

Inlägget postades i

Djur