
Evolutionen gör ju gällande att organismer över tid förändras baserat på yttre förhållanden, men celldelning verkar ha varit perfekt från dag ett. Borde det inte, statistiskt sett, finnas olika sätt för celler att dela sig med evolutionen som grundtes?
Ja, det finns olika sätt för celler att dela sig. Bakterier och eukaryota celler (dvs. celler med en cellkärna) har nämligen olika sätt att dela på sig. Den eukaryota varianten tros vara en vidareutveckling av bakteriernas celldelning, men det är ingen som vet med säkerhet.
Dessutom så finns det fundamentala skillnader mellan vanlig celldelning (mitos) och celldelning som leder till produktion av könsceller (meios), eftersom könscellerna bara innehåller halva arvsmassan. Celldelning kan även se olika ut beroende på cellens funktion – när däggdjurs äggceller ska produceras blir celldelningen ojämn, så att den ena cellen blir mycket större än de andra. Eller tidigt under bananflugorna fosterutveckling så delas bara cellkärnan många gånger utan att det byggs upp nya cellmembran varje gång – det kommer senare först när antalet cellkärnor är uppe i några tusen.
Med det sagt så är det fortfarande oklart hur de första cellerna uppstod, och hur de delade sig. De flesta modeller utgår ifrån att det var från början en ganska passiv process, så att när en urcell blir för stor delar den sig spontant på grund av membranets fysiska och kemiska egenskaper.
– Jessica Abbott
Jag är inte helt säker på vad du menar, men ur min synvinkel är celldelning långt ifrån perfekt. Det görs många fel i replikeringen av arvmassan i varje celldelning och i det komplexa maskineriet för uppdelning av en cell i två blir det också fel ibland, med konsekvensen att icke livsdugliga celler försvinner eller tas bort.
– Allan Rasmusson