Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Ohyra i husvagnen

En hoppstjärt, ett uråldrigt djur, i frågeställarens husvagn. Bilden är tagen av Johnny Snellman.

Vi köpte en begagnad husvagn i våras och nu hittade vi små små kräk som kryper omkring i skåpen och på blombrädena. De flesta är ca. 1 mm långa, men där finns också lite större ca. 2-4mm långa. De hoppar flera centimeter när man försöker röra dom. Nu funderar vi förstås vad det är och hur man får sanerat bort dem.

Det du ser är en hoppstjärt (insektsordningen Collembola). Det är ett uråldrigt djur som tidigare räknades som en insekt, men i modernare tid anser man att de utgör en helt egen grupp bland leddjuren. Namnet avslöjar också lite om deras beteende. Du nämner själv att de hoppar – tittar man på undersidan med en lupp så ser man att de har en ”hoppgaffel” o bakänden. Den används som en hävstång för att ge djuret fart.

I Sverige har vi 300 olika hoppstjärtsarter. De flesta är vanliga, och de är inte direkt skadedjur. Snarare är de nedbrytare, som äter diverse annat dött organiskt material som svampsporer, mögel och döda löv. Ibland kan de äta tunna rötter i fuktig jord, t. ex. i blomkrukor.

När det kommer till sanering är min spontana känsla att du ska försöka att inte sanera bort hoppstjärtarna utan anledningen till att de är där. I min erfarenhet gillar de här djuren fukt i någon form. Du finner de sällan där det är kruttorrt. Med tanke på vad de äter (svamp, mögel, mm) så passar det ju bra. Kanske börja med att undersöka om du har läckage, stående fukt/vatten eller pågående svamp/mögelangrepp någonstans i husvagnen eller i dynor osv. Även om du inte hittar något hade det kanske hjälpt att torka ut vagnen ordentligt med en kupévärmare och att sedan hålla den torr inomhus med en fuktslukare. Se detta som en idé – jag har ju ingen skadedjurssanerare, men magkänslan är att djuren är i er vagn eftersom det finns fukt/mat där.

– Andreas Nord

Stort tack för att du tog dig tid att besvara frågorna! Tack också för tipsen om hur man kan slippa dem. Ännu en fråga: om man hettar upp dynorna i bastun, dör de i så fall om de finns däri?

Upphettning (eller frysning, för den delen) funkar absolut. Du ska nog komma upp mot åtminstone 50-60 grader för att det ska vara riktigt säkert!

– Andreas Nord

Det visade sig varför de nog trivdes i vagnen. Jag hittade en ordentlig fuktskada med både mögel och förruttnelse av trämaterial.

september 24, 2020

Inlägget postades i

Okategoriserade