Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Naturfrågan – vad vet biologen egentligen?

Svartklubbad dödgrävare, Nicrophorus vespilloides, är den vanligaste dödgrävaren i Sverige. Liksom andra dödgrävare lever den på olika döda smådjur som den gräver ned i marken. Honan täcker kadavret med ett antimikrobiellt sekret som gör att det ruttnar långsammare. Sedan konstruerar hon en liten grop – ett bo – till larverna. Äggen läggs i jorden och larverna letar sig sedan upp på kadavret och in i boet. Där matas de av honan och hanen i ett komplicerat samspel. Det hela påminner mycket om när fåglar föder upp sina ungar. De här spännande egenskaperna har gjort att dödgrävare är flitigt studerade av forskare världen över. Vuxna dödgrävare är ofta täckta av kvalster, som vi ser här på bilden. De gör ingen skada, utan använder skalbaggen som ett sätt att transportera sig mellan olika platser. Bilden är tagen av Christian Kahle.

Jag skulle vilja utmana er på frågan om en skalbagge. Den är svart-röd skalbaggen, omkring 20 millimeter lång och har ”klubbor” på antennerna. Den letar döda däggdjur och fåglar, gömmer kadavret i marken och honan lägger sina ägg i närheten som mat till larverna. Vad heter den?

Du beskriver en av dödgrävarna i släktet Nicrophorus. I Sverige har vi fyra bofasta dödgrävare med svartröd teckning. De vanligaste är svartklubbad dödgrävare (Nicrophorus vespilloides) och skogsdödgrävare (Nicrophorus investigator).

– Andreas Nord

Tack, det var jättesnabbt svar! Det finns dock en risk att jag kommer igen med nya frågor.

oktober 31, 2024

Inlägget postades i

Djur Ekologi Insekter

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *