
Har vår vanliga näktergal blivit en ”näktergalning”? Jag bor på en avstyckad gård på landet i NV Skåne och vi har mycket träd och buskage i vår närhet och därför många näktergalar på försommaren. Men de senaste åren har alltfler näktergalar börjat sjunga även på dagarna och färre på nätterna. Min undran är då: är det vår vanliga näktergal som ändrat beteende pga klimatförändringarna eller är det ”nya” näktergalar från Europa som flyttat längre norrut och som har ett annat beteende med sig? Finns det någon som forskat på detta? Hoppas ni har något intressant svar.
Jag har inget bra svar på frågan, men några kommentarer. Jag har inte hört från andra personer om sådana förändringar i näktergalens sångtid – allt mer sång på dagen och allt mindre sång på natten. Rent generellt har man alltid kunnat höra näktergalen sjunga vilken tid på dygnet som helst, även om det främst är den ljusa sommarnatten som man förknippar med näktergalssång. Näktergalen har minskat i antal i Sverige de senaste decennierna och vad jag vet finns inga tecken på att ”sydliga”, ”kontinentala” eller ”andra typer av” näktergalar flyttat in i Sverige (eller Skåne). Sådana sentida exempel finns, till exempel den sydliga rasen av gransångare.
– Åke Lindström
Tycker mig ha hört näktergalsång på dagtid så långt tillbaka som jag kan minnas (en av få fåglar man kan identifiera körandes bil med sidorutorna nedrullade). Däremot har de blivit tydligt färre på senare tid, det vill säga de senaste tio – tjugo åren. tror jag.
– Lars Lundqvist