Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Mitt emellan en bönsyrsa och en skorpion?

Ett larvskinn från en cikada. Larven lever under jorden där de suger på olika växtrötter. När det är dags att ”bli vuxen” kryper larven upp och sätter sig fast en bit ovanför marken. Ur skinnet kryper den fullvuxna cikadan ut. Bilden är tagen av Gunilla Hagert.

Jag bor i Spanien och har sett den här ett par gånger på senare tid. Jag tycker att den ser ut som en blandning mellan bönsyrsa och en skorpion. Den är ca. 3 cm lång.

Det här är resterna av larven från en cikada, alltså de stora, båtformade och klumpigt byggda djur som spelar så högt från träd och buskar under sommaren i varmare delar av världen. Larverna lever i jorden där de suger på växtrötter. Ofta är det här stadiet väldigt långt (hos vissa, mer extrema, arter så långt som 17 år!), och när det är dags för cikadan att kläckas klättrar larven upp på t ex de lägre delarna av en trädstam och den fullbildade insekten kryper ur sitt skal.

Larverna har det här väldigt säregna utseendet, med de stora ögonen och kraftiga frambenen. Tittar du närmare på skalet du hittat ser du att det är alldeles ihåligt, och har en reva mitt på ryggen. Där har den färdiga cikadan krupit ut.

Runt om i världen finns åtminstone ett par tusen olika cikador, typiskt där det är varmt. Men vi har faktiskt en cikada i Sverige också! Den heter bergscikada (Cicadetta montana) och är med internationella mått jämförelsevis liten, men imponerar ändå med sina dryga två centimeter. Det är ett sällsynt djur hos oss (och i resten av Norden), med bara ett fåtal kända lokaler i södra Sverige.

– Andreas Nord

oktober 2, 2020

Inlägget postades i

Okategoriserade