Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Mink

Mink, Neovison vison. Bilden tagen av Mwanner.
Mink, Neovison vison. Bilden tagen av Mwanner.

Söndagen den 26 mars såg jag i ett dike vid Önnerup, Lomma kommun, ett mårddjur på mycket nära håll. Djuret såg även mig och sam sin väg utan stress. Jag bedömmer att kroppen var omkring 40 cm, huvudet var kraftigt. Först misstänkte jag att det var en utter, Lutra lutra, men tror nu mer på mink, Neovison vison. Efter att ha tagit upp min kamera ur min medhavda ryggsäck, tog tag följande film: http://www.maths.lth.se/matematiklth/personal/tomasp/Otter.mp4

Kan ni hjälpa mig att identifiera vilken art det rör sig om? På artportalen har jag observerat att det finns rapporter om mink inte alltför långt från Önnerup (t.ex. Nöbbelövs mosse). Utter finns rapporterat från Häckeberga och en bit nedströms därifrån i Höje å, dock endast en observation från Lund (som kan ifrågasättas), och inga nedströms från Lund.

Jag säger mink.

– Mats Hansson

Tycker den ser ut som en typisk mink. En utter rör sig mer graciöst i vattnet och är större, fast det kan ju vara svårt att avgöra så här på en film utan storleksjämförelser. Minkar brukar, enligt min begränsade erfarenhet, inte vara särskilt rädda för människor och den här ser ju inte ut att ha drabbats av panik.

– Lars Lundqvist

Angående sydvästliga uttrar så lämnades en trafikdödad sådan in till museet i vintras. Påkörd vid brofästet på Lernacken … Uppenbarligen dags att vara uppmärksam lite varstans numera.

– Sigvard Svensson

Dessutom ligger en utter mycket djupare i vattnet när den simmar än en mink, jämför bilden från Wikipedia. Kolla också på denna länk från Riksmuseet: http://www.nrm.se/forskningochsamlingar/miljoforskningochovervakning/rapporteradjur/utterforskningochrapportering/skiljpautterminkochbaver.9000810.html

– Lars Lundqvist

 

april 4, 2017

Inlägget postades i

Djur