Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Märklig novemberinsekt – vad kan det vara?

Större frostfjärilen, Operophtera fagata, finns över hela landet och är aktiv väldigt sent på året. Hanarna är anonymt gråbruna och ser ut som vanliga fjärilar, medan honorna saknar vingar och istället lockar till sig hanar med speciella doftämnen (’feromoner’). Larverna är vackert smaragdgröna och kan förekomma i ohyggliga mängder. Just frostfjärilslarver är en stapelföda för många småfåglar under våren. Bilden är tagen av Vera Fjellborg

Jag skulle vilja fråga om den är märkliga insekten. Den satt på en stolpe häromdagen, omkring 1 centimeter lång. Jag har aldrig sett något liknande förut. Vad kan det vara?

Det är faktiskt en fjäril som du har fotograferat! Närmare bestämt en slags fjäril som kallas för frostfjäril. Jag tror att just ditt djur är större frostmätare, Operophtera fagata, som förekommer i hela Sverige. Den enda förväxlingsarten är mindre frostfjäril, Operophtera brumata, men det är litet mindre, har kortare vingar, och är inte så kontrastrik.

Frostfjärilar är, precis som namnet antyder, aktiva sent på året, särskilt i oktober och november. De övervintrar som ägg, och larverna lever framförallt på björk, bok, och ekar. Just dessa larver är den allra viktigaste födokällan för småfåglar som talgoxar och blåmesar när de föder upp sina ungar.

Din fjäril är en hona, vilket syns på de förkrympta vingarna. Hanarna ser ut som helt vanliga fjärilar, med stora och ganska anonymt tecknade vingar. Honan kan såklart inte flyga. Hon klättrar istället upp på en trädstam, eller stolpe för den delen, och släpper ut en doftsignal (”feromoner”) för att locka till sig hanar som parar sig med henne. På den här länken kan du se bilder på hur hanarna ser ut.

– Andreas Nord

Tack snälla för ert svar och beskrivning!  Jag såg en liknande insekt för några dagar sedan på Instagram. Den stämde med min bild och din beskrivning. Jag tror att min är Operophtera brumata, då var den lite mindre, men en intressant och unik fjäril fast att den angriper fruktträden. Tack än en gång! 

november 26, 2024

Inlägget postades i

Djur Ekologi Insekter

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *