
Tycker mig märka att älgflugan ökat markant. Stämmer det? Måste numer ha typ rånarluva i skogen. Till vems nytta finns denna lus?
Ja, åtminstone i Småland var det otroligt mycket älgflugor denna höst. Mitt förslag är att det beror på att älgpopulationen ökat drastiskt i Småland sedan de svåra stormarna vilket resulterat i en stor ökning i den miljö (gräs- och ungskogsbevuxna öppningar i skogen) som gynnar älgarna. Och finns det gott om älg så ökar också de parasiter som lever av älgar. Älgflugan är en sådan parasit som är specialist på älg. Att den också hamnar på oss människor (och ibland tyvärr kryper in i håret eller bakom öronen och stannar där ett tag) är ett misstag från älgflugans sida – det är egentligen ett större problem för älgflugan (som därmed inte hittar sin födokälla och förmodligen dör utan att ha fått fortplantat sig) än för oss människor (som bara känner obehag för att de kryper på oss men annars inte gör oss någon skada).
Till vems nytta finns älgflugan. Här gäller samma som för alla andra organismer – lever du fram till lyckad fortplantning så har du lyckats. På vilket sätt du gör detta – om du är parasit och suger ut näring ur andra individer/arter eller symbiont/”samarbetare” och hjälper andra individer/arter (och därmed också sig själv) – spelar ingen roll. Det vill säga om en individ/art är nyttig för någon eller inte spelar ingen som helst roll för om denna individ/art skall finnas kvar.
Men man kan tänka sig att älgflugan kan göra ”nytta”, tex genom att begränsa älgstammen när den blir väldigt stor. Man kan tänka sig att älgflugan kan sprida sjukdomar och förvärra sårinflammationer som hos försvagade älgar leder till tidigare död. Detta kan leda till minskande älgpopulationer och mer resurser för de älgar som blir kvar. På så sätt kan älgflugan kanske vara med och reglera älgpopulationers storlek. Så kanske kan älgflugan vara till ”nytta” i detta perspektiv – men om det bryr sig inte älgflugorna – de vill bara hitta näring så de kan fortplanta sig.
– Dennis Hasselquist