Jag har två frågor: 1) Är skalbaggen på bilden här ovanför en lång kompis av tvåprickig nyckelpiga eller är det en annan art? 2) De små ormliknande djuren på videon låg i ett vattendrag utanför mitt hus i Skåne. De var små som daggmaskar men mycket smalare. Är det bebisormar?
Den avlånga nyckelpigan är något alldeles annat – nämligen en skalbagge ur den stora familjen bladbaggar (Chrysomelidae, vi har några hundra olika i Sverige). Den heter säckbagge på svenska, och Clytra quadripunctata på vetenskap. Just ’quadripunctata’ betyder ’fyra punkter’, vilket faktiskt går att se på täckvingarna på djuret. Säckbaggens larv utvecklas i myrstackar, där den äter myrägg och myrlarver. Larven skyddar sig själv i en slags ”säck” som består av jord och avföring. Det är just detta larvhus som gett säckbaggen sitt namn.
Den långsmala saken är också något helt annat. Det ser ut som en tagelmask, som är en parasitmask med ett väldigt spännande levnadssätt. Ur tagelmaskägget kläcks en liten, liten larven sin simmar fritt i vattnet på jakt efter någon slags vatteninsekt. Ibland kan den själv bli uppäten, till exempel av en mygglarv eller en dagsländelarv. Här sker de första stegen i tagelmaskens utveckling, men sedan måste den ta sig in i en ännu större insekt genom att bli uppäten på nytt. Ofta är nästa värddjur en dykarskalbagge. Här utvecklas den tills den är ”tonåring”, innan den tar sig ut i det fria igen (det du har sett) och blir vuxen. Ibland kan det hända att tagelmaskarnas larver är inkapslade på uttorkande strandbrinkar. Då finns risken att de istället äts upp av en landinsekt, till exempel en gräshoppa. Men tagelmasken är helt beroende av att komma tillbaka till vattnet för att fullborda sin livscykel. Parasiten har därför hittat ett sätt att manipulera värddjurets beteende, så att den infekterade gräshoppan (eller vad det nu är) med stor motivation söker sig till en vattenmassa när det är dags för tagelmasken att krypa ut!
– Andreas Nord
Josefine
Så spännande! Tack!!