Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Kryp i bilen efter Europasemestern

Skogskackerlackan, Ectobius lapponicus, är vår enda naturligt förekommande kackerlacka. Den lever ute i skog och mark över hela landet, men letar sig ibland in i våra hem. Det är alltid en ren slump. Skogskackerlackor är aldrig skadedjur! Bilden är tagen av Anna Gustafsson.

Vi har bilat med husvagnen från Värmland genom Bremen(Tyskland, 2 nätter), södra Holland (4 nätter), sedan vidare till Paris i 1 vecka, och tillbaka genom Tyskland och vidare till Legoland i Danmark, innan vi körde hem till Värmland igen.

Efter det har vi varit uppe i Vemdalen i 4 dagar och kom hem igår och såg då detta kryp som sprang vid min dotter och bland badkläder som låg i bilen efter resan till Vemdalen.

Sedan vi kom hem så har vi sett 3 sådana här kryp i bilen, men inte i husvagnen (än). Ena dottern såg en innan vi åkte till Vemdalen. Vi håller på att packa ur med noga ögon samt skakar och tvättar och torktumlar allt för säkerhets skull.

Krypet är 6-7 millimeter långt. Vad kan det vara?

Det här är en ung kackerlacka som ännu inte fått sina vingar. Kackerlackor och många andra insekter, till exempel gräshoppor och vårtbitare, har ”ofullständig förvandlig”, vilket betyder att de genomgår flera olika larvstadier innan de till slut blir vuxna. De kallas för ”nymfer”. Mellan varje nymfstadium byter insekten hud och blir mer och mer lika de vuxna djuren. Det andra utvecklingsmönstret hos insekter är ”fullständig förvandling” som finns hos bland annat fjärilar och skalbaggar. Då ser alla de olika livsstadierna väldigt olika ut (tänk: ägg, larv, puppa, fjäril).

Av vad jag kan se på bilden finns det inget som avviker från att det ni sett är nymfer av skogskackerlacka, Ectobius lapponicus. Det är den enda kackerlackan som förekommer naturligt i Sverige och den är vanlig i skog och mark över hela landet. Det är vanligt att den hittas inomhus eller i vår omedelbara närhet, men det är just för att den är så vanlig. Det är aldrig någonsin ett skadedjur. Djuren kan lika gärna ha kommit in under Europaresan som i Vemdalen, eftersom skogskackerlackan är vanlig överallt. 

– Andreas Nord

december 30, 2022

Inlägget postades i

Djur Ekologi