Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Köttätande växter

Venus flugfälla, Dionaea muscipula. Bilden tagen av NoahElhardt.
Venus flugfälla, Dionaea muscipula. Bilden tagen av NoahElhardt.

Jag studerar till lärare och har fått i uppgift att besvara frågor som jag tror att lågstadieelever skulle kunna tänkas ställa om ett ”slutet växtsystem”. En fråga jag tror att de kan ställa är: Kan en köttätande växt överleva utan insekter? Hur skulle ni besvara den frågan?

Såvitt jag vet finns det ingen växt som är helt beroende av ”kött” för att överleva, men det ger ett övertag i konkurrensen med andra växter om man även kan tillgodogöra sig näringsämnen från insekter.

– Torbjörn tyler

Insektsätande växter lever i fuktiga miljöer där det råder brist på kväve och fosfor, och det är främst dessa näringsämnen som växterna plockar åt sig från de insekter som hamnar i ”fångstfällorna”. Om växterna inte får detta näringstillskott minskar tillväxten och fortplantningsförmågan eftersom de då måste klara sig på det kväve och den fosfor som de kan få via rötterna.

Det finns insektsätande växter som kan ställa om till en mer ”rotbaserad” näringsförsörjning och minska sitt beroende av insektsfångst ifall det finns mycket kväve och fosfor i marken. Flugtrumpeter (släktet Sarracenia) bildar blad med ett smalare fångströr (dvs ett mindre ”fångstorgan”) när de växer i näringsrik jord och kan täcka sitt näringsbehov med rötterna. Dessutom breddas den platta, bladlika delen av bladet som utför fotosyntes. På så vis drar växten större nytta av den näring som finns i marken.

Så svaret på frågan beror på hur mycket kväve och fosfor som finns i jorden – vilket i sin tur beror på hur mycket av dessa näringsämnen som hamnade i det slutna ekosystemet från början – och om de finns i en kemisk form som är direkt tillgänglig för växternas rötter. Utgången beror naturligtvis också på om det finns andra växter i ekosystemet och om dessa är bättre på utnyttja den näring som finns i jorden. I så fall kan man gissa att de insektsätande växterna så småningom konkurreras ut.

– Stefan Andersson

 

oktober 27, 2015

Inlägget postades i

Växter