Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Konstig skalbagge inomhus

Kortvingar är skalbaggar med ett mycket speciellt utseende, där vingarna är kraftigt förkortade så att nästan hela bakkroppen är bar. Det är de allra vanligaste svenska skalbaggarna. Av våra totalt 4600 skalbaggar är hela 1200 kortvingar! Just den här kortvingen hör till det stora släktet Philonthus, men vilken är det är går inte att avgöra med säkerhet. Bilden är tagen av Linda Kahn.

Den här svarta insekten har jag nu träffat på inomhus vid tre tillfällen! Den är snabb och den första jag såg smet in under en list. Den är kolsvart, 12 millimeter lång och formen är som en tvestjärt, antennerna är korta. Är den skadlig? Varför är de inomhus? Det är väl inte husbock?

Det är en skalbagge i den stora familjen kortvingar, av vilka det finns omkring 1200 olika i Sverige. De känns igen på att täckvingarna är kraftigt förkortade täckvingarna så att det mesta av bakkroppen är naken, till skillnad från hur de flesta andra skalbaggar ser ut. Just ditt djur hör till gruppen storkortvingar och förs där till släktet Philonthus. Det finns omkring 50 olika Philontus-arter i Sverige, men de allra flesta måste studeras under mikroskop för att kunna skiljas åt och inte sällan är det nödvändigt att studera skillnader i hanens parningsorgan för att avgöra arttillhörigheten. Det går därför inte att säga vilken Philonthus det rör sig om från dina bilder.

Kortvingar är fantastiskt spännande djur, med stora skillnader i födoval och ekologi. Vissa arter är nedbrytare, andra är rovdjur. Vissa lever bara i vissa slags svampar, medan andra bara finns i bon av speciella fåglar eller däggdjur. De stora arterna, som ditt djur, är i allmänhet rovdjur. Det kan absolut hända sig att de letar sig in, men ni behöver inte vara oroliga – det finns inga kortvingar som är skadedjur! Det bästa är därför att helt enkelt släppa ut dem igen. Husbock ser helt annorlunda ut, med långa, slanka antenner och täckvingar som döljer hela bakkroppen. Den ser alltså ut som en typisk skalbagge.

– Andreas Nord

oktober 11, 2023

Inlägget postades i

Djur Ekologi Insekter

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *