Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Koltrastar i källaren

Koltrasten, Turdus merula, förgyller våra städer med sin sång. Den tycker om att häcka i människans närhet. Ibland i häckar, ibland i uthus och ibland, som i det här fallet, i en öppen källare. Bilden är tagen av Malene Thyssen.

Jag bygger om i min källare och har bytt några vattenledningar. I morse märkte jag att en koltrast kommit in genom en öppning, byggt bo och ligger och ruvar. Hon kan ju inte bo kvar där, men jag undrar när det är bäst att försöka flytta boet. Innan ungarna föds – eller efteråt?

Vi kommer att jobba i källaren, men inte just i det rummet på ett tag. Hur ska jag göra?

Du har ingen laglig rätt att flytta ett aktivt fågelbo om det inte är till mycket stor olägenhet för er, och det brukar koltrastbon sällan vara. Om det är möjligt hade jag istället låtit honan vara. Hon kommer att ruva i omkring två veckor, och därefter är ungarna i boet under ytterligare två veckor innan de flyger ut.

I allmänhet kan man säga att fåglar är mycket störningskänsliga under ruvningen, men inte fullt lika störningskänsliga när ungarna har kläckts. Att flytta ett bo med ungar kan dock knappast rekommenderas, för när ungarna är små är risken att de fryser ihjäl om inte honan snabbt hittar dem igen och kan fortsätta sin viktiga uppgift med att hålla dem varma. Senare, när ungarna är större, klarar de en eventuell köldknäpp bättre, men att lyfta ned och flytta ett öppet bo av koltrastyp kan riskera att ungarna hoppar ut. Även om dessa steg skulle gå bra är det inte säkert att föräldrarna accepterar ett flyttat bo, och det finns alltid en risk att några av naturens all ögon (i tätbebyggda områden särskilt katter och skator) upptäcker ett bo de annars inte hade hittat.

Det bästa, och enda lagliga, alternativet är därför att försöka lägga tillrätta för att koltrastarna får sköta sin häckning ifred och istället täta upp hålrummen när ungarna lämnat.

– Andreas Nord

Tack för svar. Jag har såklart inte rört boet. Hon ligger och ruvar så fint. Hon har lagt boet på den nya varmvattenledningen. Hon är ingen olägenhet men vi kommer ju att sätta igen öppningen hon tagit sig in via, men får vänta med det.  När ungarna kläckts och blivit flygfärdiga – kommer de då överge boet allihop?

Vår lägenhet ligger mitt i stan vid Stureplan. Inflygningen sker via min terrass och det finns inga katter men väl skator. 
Finns det något jag kan göra för att underlätta? Vattenbad eller frön?

Koltrastar är lite lustiga med det där – förvånansvärt skickliga på att ta sig in. Å andra sidan ger de ju genom detta möjlighet till lite studier på nära håll, vilket ändå är ganska sällsynt och därför en rolig upplevelse.

När ungarna kläckts och blivit flygfärdiga kommer de att lämna boet med en gång. Ibland håller de sig kring boplatsen de första dagarna, i sällskap med honan, men det är inte lika troligt om ni bor mitt i stan. Säkert klarar fåglarna sig helt bra på egen hand, men om ni vill hjälpa dem på traven kunde kanske ett fat med mjölmaskar (brukar finnas i välsorterade djuraffärer) vara uppskattat. Mjölmaskarna kan matas med t. ex. torrfoder för katter och en eller annan morot, så blir de näringsrika. Alternativet kan vara ett fat med daggmaskar, som brukar kunna köpas i välsorterade fiskebutiker. Fröer hjälper inte jättemycket vid den här tiden på året. Dels är det inte en av koltrastarnas favoritfödor annars heller, men framförallt behöver ungarna mer protein än fett när de ska växa. Därför brukar föräldrarna mest mata dem med insektslarver, insekter, eller mask.

Lycka till!

– Andreas Nord

maj 24, 2021

Inlägget postades i

Okategoriserade