Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Koltrast med både ägg och ungar

Koltrasten, Turdus merula, bygger öppna bon, gärna alldeles i människans närhet. Det gör att koltrasten är ganska hårt ansatt, särskilt i stadsmiljöer där det är gott om lösa katter och skator. Det är naturligt att ägg eller ungar förolyckas, även i naturen. Men det är ovanligt att koltrasten ger upp häckningsförsöket om ingenting allvarligt har hänt. Bilden är tagen av J.J. Harrison.

För 17 dygn sedan upptäckte vi att en koltrast byggt bo på vår altan och lagt 5 ägg. Två av äggen råkade hon tappa på golvet efter ca. 12 dygn. De såg befruktade ut. Nu har en unge kläckts. Hon ruvar fortfarande på de två äggen. Jag har inte sett att ungen matas. Honan är skygg och flyger om hon bara ser en skymt av oss. Vi har varit härifrån sommarstugan i 5 dygn, så vi inte säkert när ungen kläcktes.

Jag är rädd för att den levande ungen dör av matbrist eller kvävning. Ska vi ta bort äggen så att matningen av ungen kommer igång?

Gissningsvis är de tappade äggen kanske ett resultat av att honan har blivit skrämd på boet eller att någon annan, t.ex. en skata, har varit där.

I början värmer honan nykläckta ungar en stor del av tiden eftersom de inte har någon egen förmåga att hålla uppe sin kroppstemperatur. Så matningsintensiteten är ganska låg då, i synnerhet när det är kallt ute och ungarna behöver mer värme. Det är inte alltid som alla ägg kläcks samtidigt. Honan kan bara lägga ett ägg om dagen, så om hon lägger 5 ägg tar det fem dagar. Normalt börjar de ruva när sista ägget är lagt, men ibland startar de t.ex. på näst sista ägget eller tidigare. De kan också ruva under natten från ganska tidigt i äggläggningen. Det betyder att äggen har utvecklats olika långt och därför kläcker ut lite efter varandra.

Ta inte bort äggen som inte kläckts. Ni har ingen laglig rätt att göra det (man får inte störa eller förstöra för häckande fåglar) men framförallt är det en onödig störning för honan som dels kommer att uppfatta det som att ett rovdjur varit där på besök och dels inte kommer att agera särskilt annorlunda. Dvs. de har redan en utmärkt bra kontroll på att ta hand om både ägg och ungar, eftersom det är naturligt för dem. Ni behöver alltså inte oroa er för att de inte är kapabla att ta hand om den kläckta ungen. Om någonting ändå skulle hända den, så beror det inte på att det fortfarande fanns ägg kvar i boet.

– Andreas Nord

Tack för svaret. Min oro för den kläckta ungen var helt obefogad. Nu två dygn senare är alla de tre äggen kläckta. Det är fantastiskt att följa den lilla koltrastfamiljen. Vi undviker att vara i närheten av fåglarna på verandan. Men ibland kan en skugga när vi rör oss inomhus skrämma iväg mamman. Vi smyger omkring både inomhus och utomhus. De verkar dock inte bli skrämda av vår hund som kan gå ut på tomten utan att skrämma iväg henne.

Finns det något speciellt vi ska tänka på för att hjälpa koltrastfamiljen? Mat?

Så roligt att höra!

Koltrastar har ganska kort botid, omkring 13-15 dagar, så snart lämnar de boet. Det är roligt att få möjlighet att studera häckningen på så nära håll. Det bästa ni kan göra för att hjälpa koltrastarna är nog att hålla katter och skator borta. Särskilt när ungarna precis flugit ut är de lite klumpiga och ouppmärksamma och faller då lätt offer för sådana rovdjur.

Maten klarar koltrastarna bra själva, men vill ni hjälpa dem kunde ni prova att lägga några daggmaskar på ett krukfat i närheten av boet.

– Andreas Nord

Sorgligt, Sorgligt! När vi kom tillbaka till sommarstugan var boet plundrat, troligtvis av skator. Inga ungar, ingen hona syns till.

Vi önskar att hon gör ett nytt häckningsförsök hos oss. Ska vi avlägsna det tomma boet? Vi har sett på nätet att det finns speciella koltrastholkar. Är de bra? Var ska vi i så fall sätta upp en sådan, soligt eller skuggigt? Vi vill helst inte ha häckningen på vår veranda igen. Tror du att hon vågar komma tillbaks till oss?

Det var tråkigt att höra, men koltrastar är tyvärr hårt ansatta av olika rovdjur. Till deras fördel hör att de kan häcka om flera gånger under en säsong och gärna försöker en god stund in på sommaren. Jag tror säkert att de kan komma tillbaka till er trädgård, men det tomma boet återanvänder de nog inte om det inte gick bra för dem att häcka där.

Jag vet inte riktigt med koltrastholkarna, men det kanske kan vara värt ett försök. Den bästa placering borde då vara i ett skyddat läge, t.ex. inne i en häck. Det bästa är att sätta den i halvskugga – östligt eller västligt läge. Rent söderläge kan bli för varmt och rent nordläge onödigt kallt. Normalt sköter fåglarna det där bra själv genom att undvika häckningsplatser som inte är så bra och det kan då betyda att det är mer sannolikt att en får gäster om en placerar en holk på en bra plats. Sätter ni holken inuti en häck är läget inte lika viktigt. Jag hade undvikit nordligt läge, men sitter den i skugga torde inte söderläge varit några problem.

– Andreas Nord

Tack för svaret. Vi låter det tomma boet vara kvar men hoppas på att de kan hitta en häckningsplats i vår häck. Tack för ert engagemang!

augusti 11, 2021

Inlägget postades i

Okategoriserade