Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Knipunges fjäderdräkt

Vuxen knipa (hane), Bucephala clangula. Bilden tagen av Adrian Pingstone.
Vuxen knipa (hane), Bucephala clangula. Bilden tagen av Adrian Pingstone.

Jag har tagit hand om en liten Knipunge som höll på att bli uppäten. Jag tror Pingu är 1-2 veckor. Han har blivit jätte tam, äter och växer det ända problemet är att hans dundräkt inte är vattentät troligen pga att vi håller och klappar honom mycket. Vi kan inte sluta med det då han ser oss som sin familj och följer oss överallt samt gillar att vara nära, riktigt nära. Finns det något vi kan ta på han dundräkt eller kommer detta bli bättre när han får fjädrar?

Dundräkten är säkert mindre ”vattentät” än fädrarna på en vuxen knipa. O andra sidan borde ungen inte bli blöt när den simmar (och dykar – knipungar kan dyka redan de första dagarna). Tror man att det är något fel på djuret kan man alltid söka upp en veterinär. Dessutom ska man egentligen inte ta hand om vilda djuren själv (se här http://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Djur-och-vaxter/Rad/Skadade-vilda-djur/). Det kan kännas tråkigt, men det är bättre för djuren, särskild om de ska rehabiliteras och sedan släppa ut i naturen igen. Sveriges Ornitologiska Förening har en fågelakut där man kan lämna in skadade fåglar och även fågelungar (http://www.sofnet.org/om-nof/fagelakuten/).

– Michael Tobler

Alla fåglar har en liten körtel på nedre delen av ryggen (”gumpkörtel”), som utsöndrar ett slags olja eller vax. Fåglarna tar vax från denna körtel och gnider in sin fjädrar med. Jag tror frågeställaren har rätt i att problemet kommer att lösa sig när ungen får fjädrar.

– Åke Lindström

oktober 13, 2014

Inlägget postades i

Djur