Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Kirskål

Kirskål, Aegopodium podagraria. Bilden skickades in av Joanna.
Kirskål, Aegopodium podagraria. Bilden skickades in av Joanna.

Jag undrar om de bifogade bilderna inte är någon giftig växt, som jättelokan?

Tycker det ser ut som kirskål… Anses väl i så fall snarare vara en delikates – av de som inte har trädgård. Jättebjörnlokan däremot är en rejäl och maffig växt

Mer om kirskål kan man t.ex. läsa på http://linnaeus.nrm.se/flora/di/apia/aegop/aegopod.html och jätteloka på http://linnaeus.nrm.se/flora/di/apia/herac/heraman.html. Och när det gäller den senare, ska man f.f.a. låta bli att ta i den – och man fått på sig växtsaft, skydda den delen av huden för solljus. Men kirskål kan man som sagt äta, om man inte fått nog av den ändå!

– Bodil Enoksson

Jätteloka går faktiskt också utmärkt att äta, det är först när växtsaften utsätts för solljus som det bildas ett ämne som irriterar huden. (Men självklart är det kirskål på fotot).

– Torbjörn Tyler

Längs vägarna på landsbygden utanför Sankt Petersburg finns det mängder med jätteloka. Den växtförädlare som jag besökte berättade att de finns naturligt i östra Sibirien och att man importerade dem till västra Sovjet under 1930-talet för att använda dem som vinterfoder till kor. De används inte nu.

– Mats Hansson

Tror dock att det åtminstone delvis är andra (men besläktade) arter som de har odlat i Sovjet. ”Vår” jätteloka finns inte i Sibirien utan kommer ursprungligen från Kaukasus och bergen i Iran.

– Torbjörn Tyler

juli 3, 2017

Inlägget postades i

Växter