
Jag har en fråga angående svanar och huruvida de dyker eller inte. Uttrycket Svandyk – kommer det ifrån att svanar faktiskt dyker eller kan de inte dyka?
Svanar, i alla fall de tre arter vi har i Europa, dyker i princip aldrig. För att nå ner till de bottenväxande växter de söker så ”tippar” de, dvs. de vänder stjärten i vädret och sticker ner halsen och huvudet så långt de går. Men hela kroppen är aldrig under vattnet.
Bland änderna skiljer man på ”simänder” och ”dykänder”. De förstnämnda födosöker under vattenytan som svanar, dvs. de tippar. Simänder kan dock dyka kortare stunder om det måste, t.ex. om de attackeras av en rovfågel. Om även svanar kan nöddyka på detta sätt vågar jag inte säga säkert, men tror inte det!
Dykänderna dyker regelbundet, med hela fågeln under ytan, och kan göra så till åtskilliga tiotals meters djup.
”Svandyk”: Är det inte ”svanhopp” man säger? Man fäller ut armarna rakt åt sidorna så kroppen bildar ett kors i luften under dyket (man möter vattnet med huvudet före alltså). Min enda tolkning är att detta ser graciöst ut, vilket även svanar anses vara. Däremot har jag aldrig sett en svan göra vare sig ett svanhopp eller svandyk!
– Åke Lindström
Men man ser ju ut som en svan när man sträcker ut armarna, med raka ben bakåt, fast det blir en svan baklänges! Benen blir liksom den långa halsen. Obs – min tolkning, men jämför stjärnbilden svanen (norra korset).
– Jörgen Ripa