Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Kan ormar gå baklänges?

Huggormen, Vipera berus, har normalt ett tjusigt sicksackmönster på ryggen, men den förekommer också i en helt nattsvart form. Att det ändå är en huggorm ser man på de kraftigt kölade fjällen, det trekantiga huvudet och den vertikala pupillen. Precis som andra ormar kan huggormen krypa baklänges, även i ett trångt utrymme. Det upptäckte bland annat forskarna från Lunds universitet som gjorde legendariska studier av huggormarna på Smygehuk allra längst i syd på 1980- och 90-talen. Bilden är tagen av Catarina Källman.

Skulle en orm kunna backa ut ur ett rör med ungefär samma diameter som ormen, liksom utan att vända på sig?

Det skulle jag tro att de kan. Ormar är skickliga på att backa och gör det ganska ofta. Här är till exempel en video på en orm som backar in i en ganska smal springa:

Det blir så klart svårare om röret i din fråga är väldigt smalt så att rörelser i sidled är begränsade, men i princip menar jag att ormen kan backa ut om den kunde krypa in. Om det däremot handlar om att fixera ormen i ett rör för till exempel en veterinärundersökning är läget annorlunda, för då är det ju någon som samtidigt kontrollerar ormen i bakänden, som här:

– Andreas Nord

Jag frågade Håkan Anderberg som jobbat tilsammans med Jon Loman och Thomas Madsen med huggormarna på Smygehuk i Skåne. Jag vet att de använt plaströr för att ”hålla” ormarna för märkning och mätning. Så här svarar han:

Vi provade rör i Smyge. Kan bekräfta det Andreas beskriver. Ormarna kan krypa på båda håll och måste passas hela tiden. Därför måste en person hålla i ormen med en hand och i röret med den andra och man måste vara två personer för att få något vettigt gjort. Röret måste dessutom ”passa” ormen i storlek, är röret för stort vänder de i röret och tittar ut!

– Bodil Enoksson

november 15, 2022

Inlägget postades i

Djur