Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Kan museiängrar föröka sig utan att äta?

Skalbaggar ur familjen ängrar (Dermestidae) lever dels utomhus, dels inomhus som skadedjur. Flera olika arter lever av dött organiskt material i våra hem och fungerar på så sätt som små renhållare. Ibland kan ängrar dock göra viss skada på bland annat pälsverk och ullprodukter, men ofta finns djuren i våra hem utan att orsaka större problem. Museiängern (Anthrenus museorum), som syns här ovanför, är vanlig både inomhus och utomhus. Den är en riktig överlevare, och anses kunna fortplanta sig utan att äta. Bilden är tagen av Karin Bucht.

Vi lyckades få in en population med museiänger som vi upptäckte förra januari. Vi har försökt ta kol på dem med olika metoder och nu kommer vi till perioden när de flesta blir baggar och vi vill såklart inte att de ska kunna reproducera sig. Sedan en tid tillbaka har vi inga växter inomhus och utomhus (uterum och liknande) så det finns absolut ingen pollen eller nektar att äta av för baggarna. Mina frågor är nu, när vi kommit till perioden när larverna når bagge-stadiet:

1. Kommer de dö av svält eller kommer de äta något annat istället?
2. Måste de ha nektar eller pollen för att kunna fortplanta sig eller är de redo att para sig redan när de blivit vuxna?

Det jag undrar över är helt enkelt om en population självdör om det inte finns pollen/nektar för baggarna är äta eller om det kan börja om igen om man inte lyckas döda alla.

Dessa bagar äter som du skriver gärna pollen och nektar som vuxna, men enligt David Rees, som författade boken ”Insects of Stored Products” (ISBN: 978-1840760606) kan de fortplanta sig utan att äta. Därför är det bara att fortsätta att vara uppmärksam.

– Olle Anderbrant

Museiänger gör också skäl för sitt namn – den kan vara nog så besvärlig inomhus på (djur)biologiska museum och förekomma i svårutrotade populationer som aldrig har tillgång till annat än torrt organiskt material. En torkad insekt, eller pälsverk, är liksom pollen en god källa till protein.

– Andreas Nord

april 24, 2025

Inlägget postades i

Djur Ekologi Insekter

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *