
Kan en huggorm ha gula halsfläckar liknande en snok? I sjön Leran här hemma kom en orm simmande över en vik. Det såg ut som en snok med gula halsfläckar. Att den simmade med hela kroppen ytligt som huggormar gör tänkte jag inte på. Den hade det typiska sicksackmönstret som utmärker huggormar. Huvudet syntes också vara en huggorms, med flack hjässa och spetsigt, båtförsliknande nosparti.
Nej, huggormen har inga gula halsfläckar. Din bild visar alltså en snok, som emellanåt har detta schackmönster som djuret på din bild visar. Att det inte är en huggorm se man t.ex. på att huvudet är ganska runt och har få, stora fjäll. Huggormar har ett kantigt huvud med många små fjäll. Tittar man nära ser man också att snoken har en rund pupill, medan huggormar har en pupill som är högre än bred, alltså åt det vertikala hållet.
– Andreas Nord
Tack för förtydligande. Jag har försökt titta efter det du nämner men bilden är lite svag. Hade önskat att jag vinklat lite vid fotograferingen. Ögonen är ju särskiljande. Eftersom det finns gula huggormar ville jag inte utesluta huggormsalternativet, i synnerhet inte för denna orm med det klassiska, tydliga mönstret på kroppen. Sen finns det också snokar utan gult så det är klurigt.
Det kan vara nog så klurigt! Det man kan tänka lite på är att snokar ger ett ganska ”slätt” och smäckert intryck när man ser dem, medan huggormar är ganska grovyxade (”knottrig” kropp p.g.a. grova fjäll) och kraftiga (kort och tjock kropp). Huggormar har variabel färg som du säger, men just sådana här tydligt avgränsade fläckar i nacken ser man inte!
– Andreas Nord
Hybridtanken har funnits där som en förklaring till denna märkliga orm. En nu införlivad kunskap är huggormssnok. Den finns normal inte i Sverige, men i södra Europa. Kan en sådan ha funnits i ett terrarium och släppts ut eller runt? Den har huggormsliknande mönster på kroppen, därav namnet. Nåväl, en snok är det kanske ändå.
Huggormssnoken är förvisso nära släkt med vår egen snok (Natrix maura, jmf. med vår egen Natrix natrix). Den är dessutom än mer vattenbunden. Någon sådan har dock aldrig påträffats i Sverige, och jag tror inte att den skulle ha kunnat komma hit på naturlig väg. Inom terrariehobbyn är det inte en alldeles ovanlig art, så det finns såklart möjlighet att någon skulle ha rymt. Jag tror dock inte att den skulle kunna bilda livskraftiga hybrider med våra svenska snokar, eftersom vintrarna torde ta kål på dem.
Det tredje alternativet är vår allra mest sällsynta svenska orm, hasselsnoken. Den är mer huggormslik, och finns i de sydöstra delarna av landet där den är en stor sällsynthet. Det här är dock en värmegynnad art, som inte återfinns vid vatten vad jag vet. Att den skulle ha hybridiserat med en snok är inte sannolikt, dels eftersom de två arterna är ganska obesläktade, men i synnerhet eftersom hasselsnoken livnär sig genom att äta andra ormar!
– Andreas Nord