Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Kackerlackor i huset?

Bredkantsskinnbaggen Leptoglossus occidentalis är ett stort och imponerande djur som är en ny bekantskap i Sverige. Från början kommer den från Nordamerika, där den kan vara en allvarlig skadegörare på barrträd. I Europa hittades den för första gången i Italien i början av 2000-talet. Sannolikt kom den dit med en virkestransport. Den har sedan tagit Nordeuropa med storm och är här för att stanna.

Är detta en kackerlacka? Den kom krypande i huset igår. Vi bor utanför stan, vid Gislövs Strandmark, med en del växtlighet runt tomten.

Nej, det är inte en kackerlacka, utan den nyetablerade bredkantsskinnbaggen Leptoglossus occidentalis. Den kommer ursprungligen från Nordamerika och har förmodligen tagit sig till Europa med timmertransporter. Arten lever av tallfrön. Den påträffades första gången i landet 2011 och har sedan dess spridit sig snabbt – den har har nu påträffats i de flesta delarna av Götaland och det har även gjorts ett fåtal fynd i Svealand.

– Viktor Nilsson-Örtman

Detta är ingen kackerlacka. Det ser man bland annat på att djuret saknar två stycken ganska långa utskott i bakänden (de kallas för cerci) som alla kackerlackor har, och att ditt djur har en lång sugsnabel i ansiktet. Kackerlackor har bitande mundelar, käkar alltså. Dessutom har kackerlackor långa och trådsmala antenner, aldrig kraftiga och borstiga som på ditt djur.

Vad är då istället detta? Det är faktiskt en skinnbagge i den ganska lilla familj som kallas för bredkantsskinnbaggar (Coreidae). Vi har bara  11 olika arter i Sverige. Just det har djuret är det senaste tillskottet i faunan. Den heter Leptoglossus occidentalis och hittades för första gången i Sverige i Örebro i oktober 2011 och senare i Lund samma år. Det är från början en nordamerikansk art som kommit till Europa med handelsgods. Den hittades för första gången i Italien 1999, och därefter har den snabbt koloniserat Europa. Den är ganska vanlig i södra Sverige nuförtiden, och hittas gärna inomhus (där de tycker om att övervintra) nu på hösten. Djuret lever på frön i tallkottar, och troligtvis i andra barrträd, och har utomlands ställt till med stor skada i trädplantager.

Det är den i särklass största bredkantsskinnbaggen i Sverige. Man känner lätt igen den på de platta skenbenen på bakbenen, och inte minst på det tjusiga, vita, w-teckningen på täckvingarna.

– Andreas Nord

december 1, 2020

Inlägget postades i

Okategoriserade