Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Kackerlacka i huset!

Skogskackerlackan, Ectobius lapponicus, är den enda kackerlackan som finns naturligt i Sverige. Namnet till trots är den vanlig utomhus över hela landet. Till skillnad mot exotiska kackerlackor är detta dock aldrig ett skadedjur. Hittas den inomhus har den alltid och ofelbart följt med in utifrån. Bilden är tagen av Kristina Bergman.

Jag bor i Göteborg och hittade idag mitt på dagen en kackerlacka inomhus under en matta. Jag kan inte själv avgöra om det är en skogskackerlacka eller inte. Jag har inte sett flera och den var någonstans mellan 0,5 – 1 cm lång. Otroligt tacksam för hjälp att avgöra om den är ofarlig eller inte så att vi vet vad vi ska göra.

Du kan vara helt lugn: jag kan inte se något på din bild som inte stämmer med en skogskackerlacka. Det är en nymf, alltså en kackerlacka som ännu inte är vuxen, vilket gör att den får ett litet mörkare och blankare utseende. Du ser bland annat att den saknar de ljusbruna täckvingarna som vuxna skogskackerlackor har. Kackerlackor liksom flera andra insektsgrupper, t.ex. bärfisar och gräshoppor, har det vi brukar kalla för ofullständig förvandling. Det betyder att en ung kackerlacka som precis kläckts ur ägget ser ut ungefär som en vuxen i miniatyr. Sedan växer de och byter hud (”ömsar”) allteftersom, tills de är vuxna. Då slutar de växa. En kackerlacka byter kostym 4-5 gånger innan den är vuxen. Det står i kontrast till djuren som har fullständig förvandling, t.ex. fjärilar och skalbaggar, där det ur ägget kläcks en larv, som sedan växer och förpuppar sig. Ur puppan kommer den vuxna insekten fram. Där är alltså alla olika livsstadier väldigt olika varandra.

– Andreas Nord

november 26, 2021

Inlägget postades i

Okategoriserade