Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Jätteskalbagge från nordöstra Småland

Taggbock, Prionus coriarius, är en stor långhorning som utvecklas i tall och olika ädellövträd. Hos oss förekommer arten i den sydliga delen av landet, men den är aldrig särskilt vanlig och den finns i en miljö som blir allt ovanligare i landskapet. Därför är taggbocken rödlistad som ’missgynnad’ (NT). Bilden är tagen av Isac Lejondahl.

Jag bor i Gamlebyi nordöstra Småland och hittade i somras denna typ av skalbagge två gånger på kort tid nära mitt hus. Vad är det för art? Det som verkar vara mest likt är smedbock, men vad jag förstår finns den bara på Gotland? Den stämmer annars väldigt bra i storlek, cirka 5 till 6 centimeter lång.

Det är en taggbock, Prionus coriarius, en släkting till smedbocken. Taggarna på halsskölden är typiska för arten och har gett upphov till det svenska namnet. Honan kan bli ordentligt stor, men den är ändå liten jämfört med en smedbock! 

Taggbocken utvecklas i hård tall- eller lövträdsved på varma platser i södra Sverige. Den vuxna skalbaggen är aktiv under några veckor på högsommaren. Det är en ganska sällsynt skalbagge som kräver en miljö som är på stark retur i landskapet. Den är därför rödlistad som ”missgynnad” (NT). Den trivs bra i hällmarkstallskogarna i nordöstra Smålands kustband.

den här länken hittar du våra tidigare inlägg om taggbock.

– Andreas Nord

april 5, 2024

Inlägget postades i

Djur Ekologi Insekter

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *